Tipy na výlet - Starý Jičín

Na hlavním tahu mezi Novým Jičínem a Hranicemi se na jednom z kopců vyjímá zřicenina hradu. Starý Jičín je malé mestečko, kde se dá při procházce k hradním rozvalinám příjemně relaxovat.
Fotografie Starého Jičínu

Starý Jičín - kousek oázy u hlavní silnice

Starý Jičín byl v minulosti jedním z nejdůležitějších bodů na tzv. Jantarové cestě, která spojovala Baltské moře a Jadran. Původní označení Starý Jičín se vztahovalo na celé panství, které se rozkládalo pod hradem a plnilo funkci tržního centra celé této oblasti.
Známější bývalé okresní město Nový Jičín letí asi 5 km odtud a pokud se budete chtít dostat do blízkosti hradu, určitě si vyhledejte spoje místní dopravy právě tohoto města.

Starý Jičín - vše jako na dlani

První, čeho si všimnete, když se budete blížit po hlavním tahu od Nového Jičína, jsou zdi hradu, který se vypíná na Starojickém kopci. Nejkratší a nejpohodlnější cesta vede z náměstíčka, kde se dá pohodlně zaparkovat a posedět v cukrárně nebo restauraci.
Potom se vydáte kolem obecního úřadu a hřbitova, kde začíná stoupání. Na vrchol pohodlně dojdete zhruba za čtvrt hodiny a odměnou vám bude nádherný výhled na všechny světové strany.

Starý Jičín - příjemná procházka

Z hradu zbylo sice po dlouhých letech neudržování pouze torzo, ale v roce 1996 se podařilo opravit hradní věž, ve které kromě restaurace najdete i stálou výstavu o historii hradu a celého panství.
Kromě této expozice zde můžete najít pozoruhodné práce výtvarné práce žáků blízkých škol, přičemž některé futurologické návrhy rekonstrukce hradu stojí opravdu za vidění.

Zajímavosti a tipy na výlety

Oheň - návod k použití
Dovolená 2006 - Svatý Kopeček
Povodně či jiná mimořádná událost - co dělat?
Festivaly 2006 - Dolnohotský buben
Kobra 11 - auto jako BMW či Mercedes na zničení?
Bowling - sport i pro hospodské povaleče
Ledovec - vytrvalý bílý mohykán
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Ty nejlepší gadgety pro správné chlapy
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies