Rugby – sport pro drsňáky

Rugby je synonymem chlapského sportu. Vyžaduje rychlost, sílu a fyzičku. U nás sice není až tak populární, ale jsou země, kde je sportem číslo jedna. Ale není důvod, aby se po mariáši, hokeji a fotbálku našinec důvěrněji neskamarádil i s tímto sportem.

Fotografie ženy, která je oblečena do chráničů patřící ke hře amerického fotbalu

Byla nebyla vesnice jménem Rugby…

Legend o zrodu rugby je nespočet. Ta nejrozšířenější tvrdí, jistý William Webb-Ellis při fotbalovém školním zápase popadl míč do rukou. Tahle památná akce se odehrála roku 1823 v anglickém městě Rugby.

Kulatý, nebo šišatý?

Zpočátku se rugby hrálo s kulatým balónem. Až kolem roku 1840 začal výrobce míčů William Guilbert (mimochodem, dnes lídr na trhu ragbyových míčů) testovat oválný míč, který se používá třeba ve francouzské hře zvané bereta. Zjistil, že oválný tvar líp sedne do ruky, a roku 1877 anglická rugbyová federace tuto novinku definitivně posvětila.

Rugby jde do světa

Od 20. let minulého století se tahle novátorská hra šířila hlavně v bývalých britských koloniích: Austrálii, Novém Zélandu a Jižní Africe. Takže se není co divit, že tyhle týmy patří mezi nejlepší na světě, z těch evropských jim na paty šlape jenom Francie.

Jak se to hraje

Nejdřív musíte sehnat dva týmy, každý o 15 borcích (čím větší a namakanější, tím líp). Potřebujete hřiště velikosti fotbalového a branku ve tvaru písmene H (háčko). Cílem hry je dostat míč do protihráčova brankoviště, kde je nutné ho položit na zem nebo kopnout skrze tyče háčka do horní poloviny. Pro orientaci uvádíme bodování:

• 5 bodů - položení míče do brankoviště

• 2 body - kop do branky (háčka) po položení

• 3 body - kop do branky (háčka) přímo ze hry - dropgoal - míč se před kopem musí dotknout země

• 3 body - trestný kop

Počítejte s tím, že na hřišti propotíte 2 x 40 minut.

All Black z Nového Zélandu

Tak to jsou rugbyové jedničky. Soupeři to vědí, a aby měli nahnáno ještě víc, dopřejí jim All Blaks na začátku každého zápasu rituální taneček haka vycházející z maorských tradic. Od mistrovství světa roku 1987 ho systematicky tančí doma i v cizině. Jestli si soupeři strachy nadělají to trenclí, to nevíme, ale jisté je, že All Blacks ve světovém rugby nemají konkurenci. Francouzi by se mohli inspirovat a soupeřům před každým zápasem zatrsat kankán.

Konec mýtů o rugbistech

Je to tak, poslední výspa opravdických chlapů se hroutí jak domeček z karet. Loni jeden z nejslavnějších rugbistů Gareth Thomas přiznal homosexualitu. Fréderic Michalak, francouzská rugbyová star, se nechává fotit v saténových slipech a je metrosexuál jak vyšitý.

Mike Tendall, opora anglického týmu, je ženatý se Zarou Philipps, vnučkou Alžběty II. Ani to mu nezabránilo, aby po oslavě vítězství neoblizoval a neošahál cizí slečnu, na čemž si s chutí zgustnul anglický tisk. A znovu Angláni: Dylan Hartley, Chris Ashton a James Haskell špásovali s pokojskou hotelu, kde byli ubytovaní. Ta jejich smysl pro humor neocenila a ještě si na ně stěžovala pro jejich vulgární a sexistické chování.

Rugbisti vědí, že mají co ukázat, a nechávají se fotit vyholení, naolejovaní a nahatí. A to nemluvíme o tom, že do rugby, typicky chlapského sportu, už fušují i ženské…

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Madona Madridu – Penelope Cruz
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies