Bowling - sport i pro hospodské povaleče

Porážení kuželek má v naší zemi velkou tradici. Ale jestliže v minulosti se koulelo na devět do čtverce srovnaných cílů, bowling, který má o jednu kuželku více, už v současnosti tuto tradiční českou zábavu mírně vytlačil do pozadí.
Fotografie zachycující bowlingové koule

Bowling - tři chyty k ideálu

První rozdílem, kterého si při této hře všimnete proti klasickým kuželkám, jsou tři dírky v hrací kouli. Slouží ke snadnějšímu úchopu a taky se díky nim dá kouli udělit jednodušeji faleš. Ale tyto vychytávky bychom vám z počátku nedoporučovali.
Vězte, že bowlingová koule se opravdu ovládá dvěma prsty a do posledního otvoru patří palec. Pokud zkoušíte jiný úchop, nedivte se, že vám náčiní tancuje po dráze a většinou končí v bočním žlábku.

Bowling - miřte na střed

Po provedení správného úchopu už vyražte vstříc dráze. Stejně jako u kuželek si dávejte pozor na přešlap odhodové čáry. Pohyb ruky by měl být plynulý a koule by se měla na drahu po dokončení švihu spíše položit než vhodit.
Snažte se, aby vaše ruka při vrhu byla pevná až do poslední chvíle a především miřte na střed. Pokud se vám totiž podaří sestřelit vrcholovou kuželku, máte velkou šanci zdolat i následujících devět.

Bowling - deset, deset, deset

Vašim cílem je shodit co nejvíce kuželek, k dispozici máte v každém kole dva hody. Celkem se hraje na deset sérií, v poslední můžete hrát podle okolností až třikrát.

Strike

Sražení všech deseti kuželek na první hod v kole se nazývá strike. Za tento hod obdržíte deset bodů a připočítávají se kuželky, které shodíte v dalších dvou pokusech, které bezprostředně následují.

Spare

Takto se označuje poražení všech kuželek pomocí obou hodů v sérii. Hráč kromě deseti bodů si připočte body z bezpostředně následujícího hodu.

Double

Dva striky za sebou. Hráči se připočte dvacet bodů za první strike a navíc kuželky shozené v bezprostředně následující sérii.

Triple

Třikrát po sobě shozených deset kuželek znamená třicet bodů. Maximální počet bodů v jedné bowlingové hře je 300. Aby byly dosaženy, musí hráč dokázat nasbírat 12 striků za sebou.

Bowling - že to nic není?

Tak to běžte rychle zkusit. Bowlingové dráhy nebo přímo centra pro tento sport najdete v každém městě.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Mylène Farmer – Francouzka, která se ráda svléká
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies