Jak svět dobýval vesmír?

Vesmír, tak temný a tak záhadný. Už více než 50 let se jej člověk snaží dobýt. Několikrát se mu to už i povedlo, ale ještě je stále co objevovat. Pojďte si s námi připomenout pár prvních cest do vesmíru.
Záběr na kosmonauta pozorující z vesmíru zeměkouli

Lidé, svět, věda, cestování - první živý tvor ve vesmíru

Než se mohl do kosmu podívat první člověk, proběhla spousta testů. Vyslalo se spousta družic a vrcholem se stalo vyslání prvního živého tvora, přesněji to byla sovětská fena Lajka.

 

Na oběžnou dráhu Země ji vynesla raketa typu Sputnik. Pro sověty to byl dostatečný důkaz, že člověk dokáže ve stavu beztíže přežít, i když Lajka nakonec ve vesmíru zahynula.

Svět se klaněl Juriji Gagarinovi – první člověk ve vesmíru

Jurij Gagarin se narodil 9. března 1934 v městě západně od Moskvy v Rusku. V roce 1949, jakmile skončil své působení na střední škole, odešel studovat vojenskou školu.

 

Do kosmického programu se přihlásil v roce 1960, kdy už měl za sebou letecký výcvik na akademii. Nakonec byl vybrán z 20-ti kandidátů na let do vesmíru právě on.

 

12. dubna 1961 v 9 hodin a 6 minut se jeho život zcela změnil. Stal se prvním člověkem, který se podíval do vesmíru. V raketě zvané Vostok 1 strávil celkem 108 minut a za tu dobu oběhl jedenkrát Zemi.

 

Uháněl rychlostí 27 400 kilometrů za hodinu. Raketu, ve které letěl sice neměl možnost pilotovat, ale nic to nezměnilo na tom, že se zapsal do historie nesmazatelným písmem jako první člověk ve vesmíru.

První člověk na Měsíci

Rusové sice měli prvního člověka ve vesmíru, ale byli to Američané, kteří vyslali prvního člověka, aby přistál na Měsíci.

 

Celá mise kosmické lodi Apollo 11 odstartovala 16. července 1961 z Kennedyho vesmírného střediska. Raketa provedla jeden a půl krát oblet Země a vydala se na cestu k Měsíci, kam dorazila o 4 dny později.

 

I přes počáteční problémy při přistávání na Měsíci, se nakonec 21. července roku 1961 prošel první člověk po povrchu Měsíce.

 

Byl jím Neil Armstrong a celý Svět obletěla ta památná věta:“Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“

Svět muže - další zajímavé články pro muže i ženy

Obydlení Marsu - fakt nebo fikce?

Televizní reklamy a jejich vliv na člověka

Ideální hospoda pro správné chlapy

Rybaření - rybolov z břehu i bez navijáku

Nejbrutálnější zločiny historie

Je normální být nevěrný?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější Prdelka zpátky v Praze!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies