Rybaření – rybolov z břehu i bez navijáku

Klasické rybaření s dlouhou velkou udicí, moderním navijákem a nepřeberným počtem příslušenství krmiva či návnad, již téměř vytlačilo stále méně provozující se muškaření. Není to škoda?
Fotografie dvou mužů stojící při západu slunce u vodní nádrže

Muži a rybaření - znáte muškaření?

Muškaření je oproti klasickému rybaření odlišné stavbou prutu (který je mnohem tenčí než klasický) a způsobu lovení ryb. Když na prutu není klasický naviják, s kterým se nahazuje na velké vzdálenosti, ale jen volně zachycený vlasec.

 

Největší zvrat, kdy se z lovu na umělou mušku stalo muškaření, nastal s příchodem objevu muškařské šňůry jako prostředku, který svou pohybovou energií umožní dopravit vhodně zvolenou mušku kdekoliv k pravděpodobně se vyskytující rybě.

 

Tehdy se stalo z muškaření tak trochu umění, kdy je zapotřebí zvládnout vlající šňůru a práci s ní.

Druhy chytaných ryb muškařskou metodou

Muškařskou metodou se dá chytat značné množství zcela odlišných typů ryb. Pro lov ryb dna, které se dříve touto metodou nechytaly, nutí sportovní i rekreační rybáře do různých inovací svých metod.

 

Musely být vyvinuty zcela nové typy umělých mušek. Příčinou stále většího počtu obyvatel a vzájemného vytěsňování z ideálních lovných revírů, se stále větší část muškařů zajímá i o lov jiných ryb, než jsou tradiční „muškařské” ryby - ryby lososovité.

 

Patří mezi ně například štiky, parmy, plotice, ostroretky, okouni, jeseni, candáti a proudnice.

Vybavení k rybolovu - co vše je potřeba?

Moderní doba nám přináší stále lepší a účinější nástroje k lovu ryb. Je ovšem otázkou, jestli to rybáři vítají z povděkem, nebo by byli radši zůstali při svých starých metodách. Tak se nejdříve na návazci objevil pro dokonalé hody nepříjemný brok, indikátory záběru, různě rychle potápivé návazce paralelní i ujímané…

 

Dobrým a v tomto případě nejen módním doplňkem jsou polarizační brýle, které chrání oči před odrážejícími se paprsky světla od vodní hladiny a umožňují tak lepší spatření lovené ryby.

Další zajímavé články z rubriky svět muže

Je normální být nevěrný?

Záhada bermudského trojuhelníku

Legenda o lochnesské příšeře

Test - máte sklon k hazardním hrám?

Studium nebo práce?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Priyanka Chopra – z Bollywoodu do Hollywoodu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies