Jak bez problému zvládnout stres?

Zvládání stresových situací je v dnešním uspěchaném světě a při moderním způsobu života jednou z nejdůležitějších věcí. Bez této dovednosti se můžete dostat do nemalých problémů...
Muž sedící na pláží užívající si letní pohodu

Svět, lidé, zdraví a stres...

Stres se projevuje rozdílným způsobem, podle jedince na kterého působí. Každého stresují jiné věci a tudíž i projevy stresu jsou různé. Slovo stres, převzato z technického slovníku, znamená sílu, která mění určitým způsobem zatížení. Dle původního záměru přírody stres pomáhal našemu organismu lépe čelit kritickým situacím.

 

Jsme pozornější, ostražitější, více přemýšlíme nad způsobem zvládnutí problému a vyvíjíme také mnohem více energie. V dnešním světě bývá tato funkce stresu zapojena příliš intenzivně a dlouhodobě, což působí značné problémy.

Zdraví ohrožuje nejen stres...

Stres a úzkost mohou být významnými faktory při vzniku nemocí. Úzkost vyvolává chemické reakce v mozku, které narušují jeho rovnováhu. Zvýšená činnost hormonů pak vede k nežádoucím podnětům v lidském těle.

 

Vyvolají nespavost, napětí, průjmy, únavu nebo deprese. Často zapříčiní onemocnění tepen, vysokého tlaku a mrtvice, což jsou nejčastější příčiny úmrtí lidí v západním (moderním) světě.

 

Dle studií trpí stresem dokonce až 25 % zaměstnanců v zemích EU (40 milionů lidí). Důsledkem stresu mnoha zaměstnanců bývá neinformovanost a nemožnost ovlivnit přidělení úkolů a délky pracovní doby.

Jak zvládat stres?

Prostředky používané pro krátkodobé potlačení stresu, jako jsou například cigarety, celkovou situaci dlouhodobě často jen zhorší. Lepší je problémům a tudíž stresovým situacím předcházet, než se je pak snažit vyléčit.

 

Prvním krokem je změna myšlení, v klidu a s jasnou hlavou. Hlavně nad věcmi, které vás mohou dovést do stresových situací. Uvědomit si co vás stresuje je důležité pro změnu přístupu k těmto nežádoucím podnětům.

 

Zdravé stravování a dostatek pohybu např. při sportu, vedou společně s omezením konzumace alkoholu, cigaret a kávy k účinnému odstranění většiny problému spojených se stresem.

Další zajímavé články z rubriky jak na to...

Jak se stát romantikem?

Jak být dobrým managerem?

Muži versus ženy - jak udělat dojem?

Jak nakupovat přes internet?

Jaro - nejvyšší čas k vylepšení postavy do léta

Už jste zkusili bondage?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nové hry útočí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies