Co jste nevěděli o studené válce?

Studená válka je již dávno pryč, stejně jako neuvěřitelné a nekonečné zbrojení veškerých zúčastněných aktérů. Kolik jednotlivé položky stály je jen těžko vyčíslitelné. Posuďte sami.
Fotografie s detailem na tank

Jaderné hlavice a tehdejší Československo

Tehdejší Varšavská smlouva pro Sověty moc neznamenala. Podle tehdejších dokumentů sovětské vedení dopředu neinformovalo stranické vedení satelitních států. Československo nebylo žádnou výjimkou, o svém rozhodnutí instalovat na Kubě taktické rakety.

 

Teprve po objevení raket Američany, Sověti vyhlásili vojenskou pohotovost, která trvala téměř měsíc. Ostatní státy neměly k vývinu situace žádnou možnost reakce. Varšavská smlouva pro ně přestávala mít smysl.

Rakety na našem území

V polovině šedesátých let souhlasil tehdejší první tajemník ÚV KSČ a prezident ČSSR Antonín Novotný s rozmístěním strategických zbraní na území Československého státu. O deset let později byl podepsán dokument o zvýšení bojové pohotovosti raketových vojsk, což mělo za následek budování třech raketových základen.

 

Bělá pod Bezdězem, u Mladé Boleslavi, Míšov nedaleko Plzně, a vojenský prostor Bíliny. Celou akci financovala česká strana, s tím že Sověti budou mít areály v pronájmu ze svou posádkou minimálně deset let.

Vybudované základny

Dokončení a předání všech třech základen se oproti plánovanému datu o něco protáhlo. Mimochodem, díky pražskému jaru. Nicméně Sovětské jednotky vše přebraly v únoru 1970.

 

Komplexy byly postaveny s veškerým možným zázemím pro trávení volného času, i pro plnění vojenských záležitostí sovětské posádky. K vybavení patřil kinosál, garáže, knihovna,… to vše s kancelářemi a ubytovnou pro 170 vojáků. Českou stranu přišla veškerá realizace na 430,53 miliónu korun.

Obydlení Marsu - fakt nebo fikce?

Televizní reklamy a jejich vliv na člověka

Ideální hospoda pro správné chlapy

Rybaření - rybolov z břehu i bez navijáku

Nejbrutálnější zločiny historie

Je normální být nevěrný?

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Madona Madridu – Penelope Cruz
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies