Myšlenkové mapy vám pomohou v kariéře

Máte problém s organizováním či plánováním? Využívejte tzv. myšlenkové mapy. Umožní vám zpřehlednit si práci, urovnat myšlenky a na nic nezapomenout.

Fotografie myšlenkové mapy

Co jsou myšlenkové mapy

Myšlenková mapa (neboli mentální mapa) je v podstatě jakýsi diagram, kdy jsou kolem centra, ústředního bodu problému, graficky znázorněny větve s nejrůznější informační hodnotou. Oproti klasickému zachycování informací pod sebou je systém myšlenkových map dokonalejší, přímo z nákresu totiž vidíte, která informace či úkol s jakým dalším souvisí či na co navazuje.

Kdy použít myšlenkovou mapu

Myšlenková mapa vám může pomoci například při organizaci náročného pracovního úkolu nebo budování nové firmy. Pomáhá ale také studentům, kdy prostřednictvím myšlenkové mapy zachytíte to nejdůležitější o přečteném tématu. Díky grafickému znázornění souvislostí si váš mozek látku lépe zapamatuje! A pokud chcete, tuto šikovnou pomůcku můžete využívat třeba i při organizování oslavy narozenin, plánování svatby nebo vlastních webových stránek.

Jak se dělá myšlenková mapa – krok za krokem

  1. Vezměte si více barevných tužek či fixů a větší list papíru, nejlépe A4.
  2. Do středu papíru napište název ústředního tématu (např. Oslava narozenin)
  3. Od toho středu začněte kreslit větve – na jedné větvi bude například napsáno "Prostory pro oslavu", na další "Občerstvení", na poslední "Hosté".
  4. Z těchto větví pak veďte pod sebe další větve, které s nimi souvisí (například "Občerstvení" – "Upéct dort", - "Objednat 50 ks chlebíčků"). Dobré také je informace doplnit obrázky (obrázek dortu, lidí). Jakmile totiž bude mapa hotová, budete dlouho hledat, než najdete, kde že jste psali o Občerstvení. S pomocí obrázků vám ale budou souvislosti jasné na první pohled.

Pokud k vytváření myšlenkových map použijete svůj osobní styl, budou vás opravdu bavit! Nebaví vás tvořit na papíru? Na vytváření myšlenkových map existují i programy. Stáhnout si je můžete např. ZDE.

Začínáme podnikat

Nebojte si říci o zvýšení platu

Jak odbourat pracovní stres

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Dnešní "zbraně budoucnosti"
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies