Nebojte si říci o zvýšení platu

Myslíte si, že za svou práci nejste náležitě odměněni? Abyste z jednání se šéfem vyšli vítězně, musíte se náležitě připravit a mít v záloze přesvědčivé argumenty.

Fotografie znázorňující bankovky euro

Věřte si

Žádný šéf nebude nadšený z žádosti o vyšší plat. Abyste jej přesvědčili, musíte být o tom, že na vyšší mzdu máte nárok, sami přesvědčeni. Jakmile znejistíte, nadřízený to vycítí a výsledek pravděpodobně nebude kladný. Netvařte se a nejednejte jako prosebník, ale jako člověk, který má nárok na to, oč žádá. Buďte asertivní, ne však agresivní! Svůj projev si můžete nacvičit doma před zrcadlem – získáte tak větší sebejistotu.

Mějte pádné argumenty

Nejsilnějším argumentem pro zvýšení platu jsou vaše pracovní výkony. Uveďte, čím jste do firmy přivedli více peněz, co se vám za poslední dobu podařilo, jak přispíváte k lepší efektivitě práce apod. Pokud žádné takové triumfy nemáte a vaše pracovní výkonnost není nadprůměrná, raději si návštěvu v kanceláři svého šéfa rozmyslete. Dalšími důvody pro může být zvýšení vaší kvalifikace (např. cizí jazyky, pokud je v zaměstnání používáte), zvýšení objemu práce, převzetí větší zodpovědnosti, přesun na vedoucí pozici apod.

Zapomeňte na argumenty typu: „Koupil jsem si nové auto a teď ho nemám jak splácet“ nebo „Firma vydělává balík, ale na platech se to neprojevuje.“ Firma vám platí za odvedenou práci, ne za životní styl!

Srovnejte platy

Ne však ve vaší peněžence, ale s výdělky ostatních pracovníků vaší profese. Na Internetu existují databáze, díky kterým zjistíte, kolik vydělává jiný zaměstnanec na srovnatelné pozici. V úvahu ale musíte brát také věk, délku praxe a region, ve kterém pracujete.

Pozor na přehnané nároky

Jakmile dojde na čísla, vyvarujte se přehnaných požadavků. Adekvátní zvýšení platu se pohybuje okolo deseti procent. Navíc je pravděpodobnější, že vám šéf kývne na menší zvýšení platu, které tolik nebolí, než aby vám najednou musel přidat hned několik tisícovek.

Když vám to neprojde

Pokud šéf vaši žádost zamítne, vyvarujte se vyhrožování, že odejdete, a raději se zeptejte, co můžete udělat pro to, abyste si vydělali víc. Projevíte tak opravdový zájem, kterého si nadřízení cení. Můžete také požádat o jednorázovou odměnu (např. za splnění mimořádného úkonu), zajímavé školení, zkrácení pracovní doby, prodloužení dovolené nebo třeba rozšíření poskytovaných benefitů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Není fotbal jako fotbal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies