Jak odbourat pracovní stres

Stres v práci občas zažívá každý z nás. V malé míře působí pozitivně – stimuluje nás k lepším výkonům. Dlouhodobě ale páchá více škody než užitku, a to především na našem zdraví.

Snímek zachycující křičícího muže

Stres – největší zabiják zdraví

Při stresu tělo uvolňuje stresové hormony, které zvyšují přísun energie a pomáhají nám zvládnout kritickou situaci. Pokud jsme ale stresovým situacím vystavení příliš často, vyčerpáváme zásoby energie, kterou tělo potřebuje k normálnímu fungování. Imunitní systém není schopen pracovat naplno, takže jsme častěji nemocní. Roste také krevní tlak a zvyšuje se riziko srdečního onemocnění. Pokud nezvolníme tempo, může dojít i ke kolapsu organismu nebo k infarktu.

Týká se i vás?

Hlavními příznaky stresu je únava, nespavost, poruchy koncentrace, nervozita, podrážděnost, průjem nebo zácpa, žaludeční nevolnost, bolesti hlavy. Změny v chování se často promítají i do mimopracovního života – dotyčný odmítá sex, může být apatický nebo naopak výbušný, snadno jej vyvedete z míry. Stres tedy očividně zasahuje nejen do fyzického, ale i psychického zdraví.

Stres v práci – jak proti němu bojovat

Ventilujte napětí

Vzhledem k tomu, že stresovým situacím se člověk nikdy úplně nevyhne, je důležitější naučit se tyto situace zvládat. Napětí, které v důsledku stresu vzniká, je potřeba ventilovat – ideální je v tomto případě sport. Najděte si takový druh pohybu, který vás bude bavit! Důležité je nejen zvýšení kondice, kterou pro zvládání stresu potřebujete, ale také možnost odreagovat se a přijít na jiné myšlenky.

Věřte si

Myšlenky jsou dalším nepřítelem na cestě zvládání stresu. Pesimistické úvahy a nedostatek sebevědomí vám v těžkých situacích zrovna nepomohou. Zapracujte na sobě! Sebevědomí zvyšuje především překonávání překážek – rozhodněte se, že ode dneška budete překonávat své zábrany. Postupujte od těch nejmenších – máte strach oslovit sympatický protějšek? Oslovujte zpočátku pro vás méně přitažlivé jedince, což pro vás bude mnohem snadnější a postupujte až k těm, o kterých sníte. Postupně takto můžete odstranit fobie z veřejného vystupování (připravte si např. scénku pro malou skupinku přátel), z cestování do neznámých míst apod. Čím více zábran překonáte, tím více si budete věřit!

Zničte pesimismus

Dalším záškodníkem je pesimismus. Několik špatných zkušeností vás přivedlo k názoru, že se vám nic nedaří a máte prostě smůlu. Takový postoj vás ale dovede přesně k těm situacím, které jen potvrdí vaše přesvědčení! Abyste ze začarovaného kruhu vystoupili, musíte se naučit s pesimistickými myšlenkami pracovat. Jakmile se dostaví, s úsměvem jim v duchu odpovězte, že bohužel již nemají pravdu. Před stresovými situacemi si opakujte, že to zvládnete a každé ráno vstávejte s mantrou: „Nekonečná moudrost mého podvědomí mne vede na cestě za láskou, zdravím i štěstím. Jsem silnější než kdykoliv předtím.“

Uvolněte se

K vyventilování stresu a nabití nových sil pomáhá také meditace, autogenní trénink a další relaxační techniky. Dopřejte si také masáže a kosmetiku. Budete se cítit jako znovuzrození!

Ukliďte své pracoviště

Míru stresu ovlivňuje také to, jak vypadá vaše pracovní prostředí. Mělo by být vždy čisté a přehledné. Zpříjemnit si jej můžete také květinami, vonnými svíčkami a různými dekorativními předměty. Nezapomínejte na přísun kyslíku – alespoň občas na pracovišti vyvětrejte!

Zamyslete se na svou prací

Zamyslete se nad tím, co vás v práci nejvíce rozčiluje. Máte pocit, že nejste dostatečně oceněni? Pracujte přesčas? Nejste schopni splnit nároky svého zaměstnavatele? Trápí vás kolegové v práci? Nebo dokonce cítíte, že vaše práce není smysluplná? A především – jak můžete svůj problém vyřešit? Pokud si nejste jistá, přemýšlejte, co byste v poradila své nejlepší přítelkyni.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Filmové dobroty letošního podzimu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies