Zbrojní pas – víc než jen sebeobrana

Získání pasu opravňující vás k legálnímu držení střelné zbraně sebou nese celou řadu nutných záležitostí, které je potřeba před samotným získáním oprávnění zajistit. Co vše je potřeba? To se dozvíte v našem dnešním článku.
pistole

Lidé a zbraně versus zbrojní pas

Zbrojní pas opravňuje fyzickou osobu k nabývání vlastnictví a držení zbraně nebo střeliva do zbraní v rozsahu oprávnění stanovených pro jednotlivé skupiny zbrojního průkazu a také k jejich nošení podle oprávnění stanoveného pro skupinu zbrojního průkazu (§ 16 odst. 1 zákona o zbraních). Poplatky vydání zbrojního průkazu za každou skupinu činí 500 Kč.

Druhy zbrojních pasů

Zbrojní průkazy se rozlišují podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do skupin (§ 16 odst. 2 zákona o zbraních):

  1. sběratelské účely
  2. sportovní účely
  3. lovecké účely
  4. k výkonu zaměstnání nebo povolání
  5. k ochraně zdraví, života nebo majetku
  6. k provádění pyrotechnického průzkumu

K získání je zbrojního pasu potřeba ...

Legální držení zbraně vyžaduje dodržování zákona a splnění veškerých podmínek k jejímu vlastnictví. Například musíte mít pobyt na území ČR, dosáhnout předepsaného věku, být zdravotně a odborně způsobilí k vlastnictví zbraně a v neposlední řadě také spolehlivý.

Sebeobrana - pomůže zbraň?

Nutná obrana je stav, kdy napadený odvrací přímo hrozící útok nebo útok probíhající. To znamená, že pokud vás přepadne zločinec s nožem v ruce můžete svou zbraň použít. Pokud by ovšem utíkal i z vašimi ukradenými věcmi pryč, k jeho zastavení pistoli v žádném případě použít nemůžete! Nezbývá vám pak nic jiného, než se naučit nějaké to bojové umění pro odvrácení protivníka.

Zbraně jako hobby?

Pro opravdové nadšence do zbraní, kteří zbraň berou jen jako sportovní pomůcku a ne nástroj obrany či v nejhorším případě útoku, je možno navštěvovat odborně vedené střelnice. Zde si můžete vyzkoušet různé typy zbraní, nebo získat potřebný počet nastřílených hodin pro jejich pozdější vlastnictví.

Svět muže - další zajímavé články

Není pivo, jako pivo

Whisky a její historie

Dovolená výhodně - all inclusive

Co lidé nejčastěji hledají na internetu?

Za co muži nejvíce utrácejí?

Sázení - boom současnosti

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Rock, punk a metal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies