Waltari - finská rozpustilá crossoverová sauna

Finská hudební scéna má v sobě cosi magického. Tvůrci ze země tisíců jezer dokáží pokaždé přijít s něčím naprosto originálním, co jim dovoluje zůstat dlouho v centru pozornosti. Waltari začínali jako punkeři, ale nyní kříží možné i nemožné.
Propagační fotografie hudební skupiny Waltari

Waltari - revolta z Helsinek

Nejdříve byli tři - zpěvák a baskytarista Kärtsy, kytarista Jariot a bubeník Sale a hráli divoký punk pod jménem The Waltari. Tento název si záhy po založení v osmdesátem šestém zkrátili na Waltari a začali vydávat singly a EP desky.
Tři roky po založení se k nim připojil druhý kytarista Sami a o pár měsíců později Saleho za bicími nahradil Janne. Základem pro jejich tvorbu zůstaval stále punk, ale začaly se do něho dostávat elementy, ze všech stran hudební scény, metalem počínaje a finskou lidovkou konče.

Waltari - rozbrat, složit, zkřížit, naroubovat

První velká deska se na trh dostala v roce 1991 a kdo ještě Waltari neznal, musela mu spadnout čelist. A to především u opravdu svojské verzi Help od Beatles. Finové z ní udělali death metal, ovšem s popovými vsuvkami. Další skladby na desce kromě přímočarosti a lehkosti obsahovaly neskutečně chytlavé momenty. Waltari si evidentně z hudbou hlavu nelámali a hráli přesně to, co je bavilo.

Waltari - vzplanutí!

Ještě větší rozruch však rozpoutalo druhé album Torcha!, za které Waltari sklidili několik mimořádně pochvalných recenzí, přičemž se nedá ani mluvit o tom, že by se nějak vyklidnili. Naopak rozsah jejich stylového záběru se opět nafoukl, můžeme zde slyšet příjemné kytarovky, punk corové vypalovačky, starosvětský thrash a folklór a dodnes je ozdobou koncertů notně připepřená verze Madonnina Vogue, kde se disko mísí se sekanými ostrými kytarami.

Waltari - hlavně pohodička

Koncerty Waltari jsou už tehdy událostí, čtveřice poprvé přijíždí i k nám a zůstávají po ní jen nadšení a do poslední nitě propocení fanoušci. To se po emisi třetí desky So Fine ještě prohlubuje. Waltari zde předvedli neslýchaný mišmaš, který přes svou rozdílnost drží pohromadě. Vrcholem je titulní píseň, která začíná jako techno, do kterého vstupuje laponský nápěv, aby se to vše v refrénu zvrhlo do neskutečné kytarové rubanice.
Nadýchaná cover verze Forest od The Cure, příjemná popovka Misty Man anebo šílená veselá odrhovačka s dechovou sekcí Piggy In the Middle udělaly z této desky událost rockové scény.

Waltari - death metalová opera

Mozek hlavního skladatele Waltari, Kärtsyho Hattaky, však ani poté neuznal, že bylo dosaženo kreativního vrcholu. Waltari nejdříve vydávají další řadovou kolekci Big Bang, která po předchozích hudebních náložích není až tak překvapivá (po ní odchází kytarista Sami a nahrazuje ho Roope Latvala), ale poté přichází na řadu death metalová opera Yeah! Yeah! Die! Die!, na které Waltari spolupracují se symfonickým orchestrem.
Neslýchaná a šokující kombinace vážné hudby a brutálního metalu posadila na zadní část těla všechny, kdo měli možnost toto dílo slyšet. Kártsy ač bez hudebního vzdělání dokázal napsat pasáže, při kterých se tají dech.

Waltari - do kosmu

Po tomto veledíle se směřování Waltari opět mění. Kärsty už delší dobu zvažuje použití prvků taneční hudby, a proto je deska Space Avenue plná kosmických zvuků, smyček, beatů a zkreslených vokálů. O rok pozdějí vychází kompilace Decade, ale nebyli by to Waltari, aby do svých skladeb nesáhli a pořádně je nepřemixovali.
V roce 1999 vychází další tanečné-rockovo-kosmické album Radium Round. V závěru tohoto roku se Waltari podílejí na projektu Evangelicum společně s finským národním baletem a symfonickým orchestrem.

Waltari - pauza? Ale kdeže!

Z pohledu českého občana si poté dali Waltari mírný oraz, jenže zdejší firmy nějak zapomněly dodat do obchodů společnou desku Waltari a etno skupiny Angelit. Jejich spolupráce vyústila v kotouček Channel Nordica, který vyšel v roce 2000 a opět potvrdil, že v zájmu pestrosti hudby je finská čtyřka schopná odbočit kamkoliv.
Rok 2001 je pro kapelu o něco méně hektičtější, Kärtsy skládá hudbu k počítačové hře a především se do Waltari vrací kytarista Sami. Roope odchází do power metalových Sinergy a posléze ho následuje flegmatik na bubenické stoličce Janne Parviainen. Jeho náhrada slyší na jméno Mika Järvälainen.

Waltari - Česko a Slovensko prioritou

Na začátku roku 2003 se začíná makat na dalším albu. To, že Waltari kromě rodného Finska zbožňují české a slovenské kraje potvrzuje nejen další miniturné v našich zemích, ale především skutečnost, že singl z nové desky vychází nejdříve ve Finsku, Česku a Slovensku, a poté až v dalších zemích.
Rare Species se objevuje na pultech obchodů na jaře 2004, ale do Čech si razí cestu nějakou neznámou oklikou, běžně k dostání je až v závěru roku. Deska je na poměry Waltari až příliš tradiční, mnozí se obávají, že kapele dochází dech.

Waltari - hudební chameleoni

Ale nedochází, o čemž svědčí zatím poslední deska Blood Sample. Na ní už bubnuje místo Miky bradkatý Ville. Čeští fanoušci ji teď mají pro změnu s předstihem, navíc k audio disku mají přiložené DVD. Koncerty k desce samozřejmě opět zasáhnou Česko a jedná se opět o opravdu živá a energická vystoupení, které nemůžou nechat nikoho v klidu.
Waltari slaví dvacet let existence a za ta léta stvořili tolik originální a nestárnoucí hudby, že by to stačilo pro další tři kapely. Oni však neznají hranice, a proto se od nich dá pořád čekat nějaké to překvapení a posunutí tvorby do dalších sfér. Prostě a jednoduše, jak praví starý diskotékový hit od 2 Unlimited - No Limits!
Mimochodem, ten si Waltari rovněž přizpůsobili a kouzelně ho propojili se Symphony of Destruction od Megadeth. Hranice jsou k ničemu, důležitá je hudba!
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

I věda může být populární
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies