CD - audio, hry, data na stříbrném podnose

Zatvrzelí příznivci vinylových desek se ošívali, toto přece nemůže vytlačit jejich oblíbený nosič. Kompaktní disk alias cédečko však převzal vládu nad světem nosičů, která trvá v podstatě dodnes.

Detailní záběr na CD nosič

CD - digitální nosič vers. analogový záznam

I když u nás došlo k velkému rozvoji kompaktních disků až v devadesátých letech, poprvé se tento nosič objevil v roce 1979, kdy se o něj společně zasloužily firmy Sony a Philips. Jejich cílem bylo dokonalé zaznamenání hudby a především snaha o to, aby se nahrávka dochovala v původní kvalitě co nejdéle
Nejdříve měl disk mít kapacitu 60 minut (obě strany klasického vinylu), ale u Sony trvali na tom, aby se na médium dala napasovat kompletní Beethovenova Devátá symfonie, která má 74 minut, což je v počítačovém jazyce 650 MB.

CD - kapacita se zvětšuje

Jestli zapátráte ve své paměti, svého času se dala běžně pořídit tato krátká CD a nyní běžné osmdesátiminutové nosiče byly výstřelkem počítačových nadšenců. Dnes se už pravděpodobně s 650 MB cedečkem těžko setkáte.
Nejběžnějším prázdným nosičem je 700 MB CD, ale vyrábějí se už i disky s větší kapacitou. S těmi však mohou mít některé mechaniky problémy při načítání. V současnosti se již používají i k zálohování dat nosiče DVD. 

CD - spirála dat

Pokud tedy máte klasické CD, uložení dat na jeho plochu probíhá od středu a spirálovitě se line až k jeho okraji. Délka této spirály může být až 6 km a přístup k tomuto záznamu je pouze z jedné strany.


Kromě kapacity lze CD rozdělit i podle způsobu použití na:

  • audio CD - výhradně na záznam hudby
  • CD-ROM - pro záznam dat, pouze pro čtení
  • CD-R - tento nosič určitě velmi dobře znáte, na toto CD lze zapisovat a to i postupně, protože tento disk lze nechat tzv. otevřený pro další záznamy, tyto stopy však už zůstávají uloženy napořád
  • CD-RW - přepisovatelné CD, je možno uložit, poté smazat a znova uložit záznamy
  • Video CD - ukládání videozáznamu na CD, tento disk však byl vytlačen brzy formátem DVD
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nové drsné filmy v našich kinech
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies