Teplý domov aneb jak neutrácet za vytápění

Nechcete platit zbytečně moc peněz za vytápění? Pak máte na výběr ze dvou možností - buď přestanete topit a zmrznete, nebo se rozhodnete pro jednorázovou investici do zateplení domu.  

Fotografie rodinného bílého domu

Trendem posledních let je zateplení domů. Důvodem je z velké části úspora na energiích při vytápění, která má vliv i na výběr tepelné izolace a její montáž. Při zateplení rodinného či činžovního domu se můžete dostat až na 50% výdajů, které vznikaly důsledkem nedostatečné zábrany proti úniku tepla. Velký vliv má zateplení domu i na zkrácení topné sezóny. Pro úsporu energií můžete využít stavebních firem, které se specializují na zateplení, naprojektují Vám, kolik tepla ušetříte, jaké náklady to znamená pro Vás a také poradí nejvhodnější materiál.

Variant se nabízí hned několik, ať z pohledu vnitřní či venkovní izolace, tak půdních výplní a podobně. Nejčastěji si využívá polystyrénu či minerální vaty z kamenných vláken na zateplení venkovních fasád, který se vybírá podle stylu stavby pomocí výpočtů na úsporu energií.

fasada

Minerální vata z kamenných vláken má hned několik výhod, mezi které patří paropropustnost, nehořlavost, výborné zateplovací vlastnosti a jako poslední je částečná zvukotěsnost, dobrá difuze, lehká řezatelnost – zpracování, chemicky neutrální a hlavně anorganické – nezpůsobují vznik plísní. Ale má i své nevýhody jako velkou objemovou hmotnost či náročná montáž. Dnešní minerální vaty jsou také méně prašné s nízkými výrobními emisemi. Cena vaty je v poměru s EPS dosti vyšší, ale v podstatě hodnoty po zateplení jsou srovnatelné. Proto je ji hojně využíváno při zateplení výškových budov nad 30m a požárních pásů.

Bílé fasádní polystyreny neboli EPS se vyrábí většinou ve dvou druzích a to EPS70F a EPS100F. Rozdíl je v objemové hmotnosti a tvrdosti (pevnosti) polystyrenů. EPS100F se vyznačuje lepším součinitelem tepelné vodivosti, což znamená, že lépe izoluje. Standardně se prodává v rozměrech 500 x 1000m, ale dodavatelé jsou schopni nabídnout i jiné rozměry. Jde o nejvyužívanější tepelný izolant ve stavebnictví. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Záhadná úmrtí celebrit – 1. díl
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies