Superman se vrací

A jsme opět u dalšího legendárního příběhu, který se filmaři rozhodli oživit, protože co může být lepšího, než setkání se starými známými. U Supermana však bylo otázkou, co divákovi kromě úžasných záchranných akcí chlapíka s pláštěnkou nabídnout.

Fotografie hlavního hrdiny z filmu Superman

Superman se vrací - potřebuje ho svět?

Opravdu nezávidím současným filmovým tvůrcům jejich situaci. Divák je zmlsaný, témata docházejí (pokud již úplně nedošla), zápletky jsou buď okoukané a průhledné jako voda nebo naopak tak složité, že ani autor zřejmě není schopen říct, co chtěl sdělit a překvapivá a nečekaná vyvrcholení filmů už začínají být stejně klišovitá jako předchozí happy endy.

A do této situace se vrací Superman, komiksový hrdina, jehož sláva začala už před mnoha lety. Musíme se ptát společně s Lois Laneovou - potřebuje svět (v tomto případě filmový) Supermana?

Superman se vrací - potřebují ho diváci?

Vy, kteří máte v oblibě starší filmy neohroženého chlapíka s pláštěnkou, se určitě ptáte, o čem nejnovější verze je. Ano, je o zachraňování světa, o několika milionech nalítaných kilometrů a zničení a zesměšnění padoucha Lexe Luthora.

Ale především je hlavně o tom, jak si Superman (Brandon Routh) dokáže poradit s tou pauzou, kterou trávil na své zničené planetě Kryton. Jeho velká láska Lois (Kate Bosworth) už totiž má přítele a syna a odmítá se byť jen myšlenkou vrátit k muži s velkým S na prsou (samozřejmě myšlenky jsou potvory těkavé a mnohdy nezvladatelné).

Potřebuje Superman svět?

A tak Superman a Clark Kent v jedné osobě mezi zachraňováním letadla na baseballovém hřišti, hašením vybuchnutého plynu a likvidováním lupičů v bance hloubá o svém osobním životě a nemůže najít tu správnou cestu.

Potřebuje Superman padouchy?

Potřebuje! Protože pak by z celé podívané zůstal jenom nějaký psychologický útržek. A když toho zločince dostane do rukou jako v případě Lexe Luthora Kevin Spacey, je o zážitek postaráno. Ne nadarmo se tvrdí, že hrát klaďase je nuda, padouši mají daleko větší šíři svých vlastností a daleko lépe se dá vyhrát s jejich charakterem.

Spacey působí jako univerzitní profesor ve výslužbě, jeho etudy působí na jedné straně zábavně, ale ve vteřině se sebe umí udělat chladné monstrum a to nemusí téměř nic říkat, stačí pouze sledovat jeho tvář.

Potřebuje Superman Lybar?

Co tedy k dalším dobrodružstvím Supermana dodat? Nová verze nakonec působí obstojně, pokud nečekáté akční dostihy a šokující zvraty. Herci vymáčkli ze svých postav, co se dalo, aniž by sklouzávali k nějakému patosu, k čemuž by některé sekvence mohly vybízet. Některé lítací scény by mohly být opravdu kratší (snad nás nečeká ještě nějaký čtyřhodinový director´s cut).

A Kevin Spacey a vlna z vlasů nad Supermanovým čelem jsou jednoduše excelentní a nezničitelní, ať už projdou ohněm nebo vodou.

Tak vezměte svou partnerku a vyražte do kina na Supermana. Nechte ji dojmout a vy zatím uvažujte o tom, že otec dítěte není pokaždé jistý.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Gadgety jsou zpátky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies