Baseball - kouzlo správného švihu

Baseball patří k americké sportovní tradici. Stejně jako je na každém dvorku basketbalový koš, najdete zde spoustu kluků s baseballovou pálkou a rukavicemi. Pojďme zlehka nakouknout na pravidla této pro někoho nesrozumitelné hry.
Fotografie baseballového hřiště

Baseball - jak nadzvednout míček (a davy)

Pro našince byl dlouhou dobu baseball a jeho obdoba softball sportem, při němž rozuměl pouze jeho úvodu. Po odpalu, kterému předcházel nadhoz, se mu veškerá snaha porozumět systému na hřišti rozplynula v řadě na první pohled zmateně pohybujících se postav. Ale toto mraveniště zase není až tak nezvladatelné, jak by to mohlo vypadat.

Baseball - základní pravidla

Nebudeme se zde pouštět do obšírných a podrobných definic baseballu, ale i ten základ, který zde padne by vám měl ulehčit v pochopení toho, co se na hřišti děje.
Hrají proti sobě dvě mužstva po devíti hráčích. Hřiště je rozdělené na vnitřní pole (to je čtvercové, na každém vrcholu je meta) a vnější pole, které tvoří prodloužené sousední strany čtverce.
Cílem je zaznamenat více bodů než soupeř. Skórovat lze pouze jedním způsobem, a to oběhnutím vnitřního pole zpět na domácí metu. Nad touto metou se odehrává odpal. Mužstvo, které je zrovna na pálce, útočí, hráči v poli jsou z bránícího kolektivu.
Základním soubojem baseballu je duel mezi nadhazovačem, který stojí na vyvýšeném místě ve vnitřním poli (nadhazovačský kopec s metou, kterou se nadhazovač musí nohou dotýkat), a pálkařem, který je připraven na zmíněné domácí metě. Za ním stojí chytač (catcher), který patří do stejného mužstva jako nadhazovač.
Hraje se na směny, v nichž se vždy oba týmy vymění na pálce. Úkolem bránícího mužstva je útočníka vystavit třikrát do autu.

Baseball - hemžení po nadhozu

Aut je pro bránící mužstvo témeř totéž, co pro ofenzívu soupeře doběhnutí na domácí metu. Vyautování může nastat těmito způsoby:
  • nadhazovač třikrát nadhodí míč do vymezeného prostoru na domácí metou, pálkář neodpálí a chytač míček udrží
  • pálkář odpálí míč, ten je však chycen v poli protihráčem přímo ze vzduchu
  • pálkář odpálí míč, ten se dotkne země, ale je přihozen na první metu dříve, než zde útočník stačí doběhnout
  • hráč bránícího mužstva se dotkne rukavící s míčem protihráče při obíhání met (na metách jsou hráči chráněni)
Tyto situace se dají i kombinovat, při jednom odpalu může polář chytit míč do rukavice ze vzduchu a zároveň ho přihrát na mety, kde může být vyautován další běžec z týmu soupeře. Pokud pálkař pálí mimo výseč, dva z těchto odpalů jsou považovány za chybné, při případném třetím odpalu se nadhoz opakuje.

Baseball - homerun jako hřeb večera

Útočící tým (pálkaři, bězci) mají v podstatě jedinou možnost, jak dosáhnout svého. Odehrát míč v rámci hřiště tak, aby se soupeř k němu dostal co nejobtížněji a hráči se tak posunuli na metách.
Ideální jsou odpaly těsně kolem postranních čar nebo do vnějšího pole mezi hráče soupeře.
Odpal se dá i tzv. ulít, což se dělá pouhým odrazem míčku blízko před sebe nebo pro změnu mezi nadhazovače a vnitřní polaře.
Králem všech odpalů je homerun, kdy míč zmizí v hledišti nebo ještě lépe za tribunou stadionu (samozřejmě v pomyslných prodloužených stranách vyseče). Při plných metách to je pro bránící tým malá katastrofa, protože tímto soupeř získá až čtyři body.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Jean Dujardin alias Brice, agent OSS 117 a George Valentin
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies