Nejrychlejší vrtulník na světě - X2 Demonstrator

Nový koncept amerického koncernu United Technologies nese jméno X2 Demonstrator. Model se ve světě proslavil již před zavedením, a to nejen díky své extrémně vysoké provozní rychlosti...
Pohled shora na vrtulník, který startuje z plochy

Novinky ve světě létání

Je to již přes sto let, co se vznesla do vzduchu první létající konstrukce podobná vrtulníku. I když více než helikoptéru, připomínala tato konstrukce kolo s vrtulemi. Stroj se navíc vznesl do výšky necelého půl metru a byl značně nestabilní a neovladatelný. Dnes jsme ve vývoji o hodně dál... Na svět totiž přišel nejrychlejší vrtulník všech dob - X2 Demonstrator.

Ani rychlé kola nedohoní nově vyvinutý vrtulník X2 Demonstrator

Oproti běžně používaným vrtulníkům bude mít tato novinka podstatně vyšší maximální rychlost, které může bez problému dosáhnout. Aktuální rychlostní průměr dnes používaných helikoptér je okolo 330 km/hod. X2 Demonstrator se po prvních testech dostal přes hranici 460 km/hod., což je nově vytvořený rekord. Vrtulníky se v rychlosti snad již brzy vyrovnají více používaným letadlům. Ty jsou totiž využívány k přepravě právě pro svou vyšší přepravní rychlost.

Koncept X2 Demonstrator

Zcela nový prototyp vyvinul jeden z největších výrobců helikoptér na světě. Pracovat se na něm začalo již v roce 2005 a výsledky jsou ohromující. Model má kromě své neuvěřitelné maximální rychlosti, také velice dobrou manévrovatelnost. Pohybuje se dobře v členitém terénu, má dobré technické vlastnosti při přecházení z klidu do pohybu ve všech směrech vzletu.

 

Celkově byl prototyp koncipován pro dva pasažéry, kteří sedí za sebou. Vše je ovšem ještě v testovací fázi, takže na pravou podobu X2 Demonstratoru si budeme ještě muset počkat. Do sériové výroby by jej měla americká firma United Technologies zařadit okolo roku 2010.

Auto/moto - přečtěte si více o těchto automobilech:

Lotus Concept Ice Vehikle

Energya od Higgins Aube

Volvo XC60 – bezpečnost především

Mitsubishi Eclipse - sportovní vůz

Audi A3 TDI Club sport Quattro

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Rugby – sport pro drsňáky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies