Jak se chovat na horách?

Mnozí se už těší, až při první příležitosti sbalí svoje lyže a vyrazí do nějakého horského střediska nebo na nejbližší, i když ne zrovna nejdelší sjezdovku. Co bychom si měli uvědomit předtím, než se poprvé odpíchneme od čerstvého sněhu?

Fotografie dvou lyží, které jsou ve sněhu

Jak se pohybovat na sjezdovkách při lyžování

Především je naprosto ideální mít na nohou sjezdařské boty a na nich lyže. Chození nebo ježdění po něčem jiném než na lyžích, nic z toho na sjezdovky nepatří.

Je třeba si vybrat takový terén a takový sklon sjezdovky, který zvládneme. Posunováním po prudké sjezdovce (a zejména v jejím středu) můžete způsobit i to, že do vás někdo narazí.

Lyžování 2006/2007 - jak nebýt ohrožen a nebýt hrozbou

Platí to však i opačně, pokud jako excelentní lyžař vjedete na méně náročnou sjezdovku, musíte počítat s možností, že se na ní budou pohybovat i ti, kterým jízda na lyžích působí větší obtíže. Začátečníci dokáží provádět téměř akrobatické kousky a překvapivě měnit směr jízdy. Při jejich předjíždění si dejte větší rozestup.

Rovněž posuďte i momentální stav počasí. Za snížené viditelnosti přizpůsobte svoji rychlost a styl jízdy. K lepšímu vidění vám mohou pomoci dobře zvolené lyžařské brýle.

Jak se chovat na horách a základy v případě pádu

Umění lyžovat i umění padat patří k základním dovednostem, abyste se z hor vrátili zdraví. Především není dobré po pádu zůstat ležet na sjezdovce (pokud samozřejmě nejsme zraněni) a přesunout se na její okraj. V mlze nebo při sněžení se navíc nezdržujte v nepřehledných nebo zúžených místech.

Při pádu je důležité, aby vám lyže nezůstaly na nohou, může totiž dojít k poranění svalu, kosti či dokonce kloubu. Vázání by mělo být seřízeno tak, aby při větším tlaku vypínalo. Samozřejmostí jsou brzdy umístěné na každé lyži.

V případě zranění jiné osoby jí musíte poskytnout první pomoc do té míry, jakou situace dovolí, a co nejrychleji zajistit příjezd Horské služby.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

První sexy fotky Vanessy Hudgens!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies