Hudba, která nestárne

Tak jako u literatury i u hudby platí, že čas nejlépe prověří kvalitu uměleckého díla. Ale hudba přece jen stárne rychleji. Přesto existují desítky let staré písničky, které si broukáme dodnes.
bedny, hudba

Hudební vkus odhalí váš charakter

Větu „Řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, jaký jsi“, bychom mohli parafrázovat na „Řekni mi, co posloucháš, a já ti řeknu, jaký jsi“. Vědci si dali tu práci a prozkoumali, jak se hudební vkus odráží v naší povaze a naopak. Z jejich závěrů vyplývá, že fanoušci rocku a rapu mají rebelské sklony a že milovníci opery jsou bohatí a mají dobré vzdělání. Posluchači jazzu jsou kreativní a společenští, zatímco milovníci klasiky jsou spíše nesmělí. Poslech soulu odhaluje, že tito lidé jsou tvůrčí, společenští, jemní, vyrovnaní, a navíc i hrdí. Vyznavači country jsou pilní a nesmělí, fanoušci hip hopu zase otevření a společenští. 

 

Ale pozor, hudební vkus každého z nás se mění. Zatímco v dětství patřila k našim favoritkám Dáda Patrasová nebo jsme upadali do transu při poslechu dnes už zapomenuté Kelly family, v pubertě se náš hudební vkus může otočit o 180 ° Nastupují generační rozdíly, kdy rodiče nechtějí pochopit, že jedině hudba dunící z našeho pokoje je to pravé.

Hudební klasika

Mluví se o nestárnoucí klasice. Ale otázka je, co do ní zařadit. Pořád platí, že čas nejlépe prověří kvalitu určitého uměleckého díla. Z tohoto pohledu se dá určitě k nestárnoucí hudbě přiřadit klasická hudba renomovaných autorů. Také v populární hudbě máme na výběr ze skladeb, které z boje s časem vyšly vítězně. Příkladem jsou třeba nestárnoucí Beatles, ve své době dlouhovlasí chuligáni, přivádějící fanynky k extázi, dnes klasika, která se zpívá i na hodinách zpěvu ve školách. Elvis Presley, přezdívaný svého času Elvis-pelvis podle „ nemravných“ pohybů boků na jevišti by se dnes nestačil divit, co všechno jsou zpěváci a zpěvačky schopni na jevišti předvádět a ukázat..

 

Zatímco knihy mnohdy musely o své právo na existenci bojovat a některé (respektive jejich autoři) skončili před soudem, např. Flaubert za Madam Bovary, která údajně „ podrývá instituci manželství“ nebo Joyceův Odysseus za nemravnost, hudební díla tak dramatické osudy nemívají. Výjimkou jsou folkaři, kde více než na hudební stránce záleží na textu, který ne vždy prošel cenzurou - u nás je příkladem třeba Karel Kryl.

České hity ve světě - Karel Gott a Karel Svoboda

Co Čech, to muzikant, tvrdilo se kdysi. Které české hity pronikly do světa? V zahraničí je nejznámější českou skladbou Škoda lásky, ale problém je v tom, že nikdo ani netuší, že autorem byl Čech Jaromír Vejvoda a každý stát ji považuje za svou národní píseň. Ve světě je mnohem známější pod anglickým názvem Roll out the barrel nebo jako Beer Barrel Polka. V sousedních státech dosáhl jistého věhlasu Karel Gott a Karel Svoboda, jehož melodie Včelky Máji je povědomá celé Evropě. Z klasiky patří k českým nejslavnějším melodiím i Smetanova Vltava.

Nestárnoucí hudba?

Hudba, která opravdu nestárne - alespoň pro nás, je ta, kterou máme rádi. Co na to, že ji hudební kritici zatracují a ostatní se smějí našemu hudebnímu vkusu a tvrdí, že zpěvák nebo skupina XY jsou dávno out. Hudební vkus je subjektivní kategorie a je jen na nás, kterou hudbu si zvolíme za tu opravdu nestárnoucí, nezávisle na hudebních kriticích a nových trendech.

Nestárnoucí hudební kapely

Elán Tour 2008 je tady!
Evanescence – temná rocková esence
Scooter – němečtí technomágové
Tokio hotel – tokiománie v Čechách
Kabát – zapovězená skupina
Black eyed peas 
Karma
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Profil: Yannick Noah
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies