Hornické muzeum - jen tak si zfárat...

Ostravsko a stejně tak Karvinsko patřilo (a stále bude patřit) mezi nejvýznamnější centra těžebního a hutnického průmyslu. Těžba uhlí se však stala na Ostravsku vzpomínkou, proto se objevily tendence povznést a zachovat pozůstatky kamenouhelných dolů.

Fotogorafie hornického muzea s těžební věží

Hornické muzeum v Ostravě jako připomínka hornictví

Počátky těžby uhlí spadají do počátku osmnáctého století. Mezi tím se těžební a hutnický průmysl pozměňoval, přetvářel a zdokonaloval. Ostrava tak patřila k regionům, kdy tato černá nerostná surovina pozměňovala tvář a chod celého kraje. To už se stává pomalu historií, protože vše, co souvisí s těžbou uhlí zaniká a charakteristické těžební věže už téměř nepotkáte...

 

 

Přehlídka hornických expozic

Vznikl ojedinělý projekt Hornického muzea v Ostravě, který zachovává a připomíná kulturní dědictví hornictví. Hornické muzeum neboli skanzen patří k ojedinělým památkám v celosvětovém měřítku a láká také svou rozlohou a množstvím vystavených exponátů. V areálu na vás dýchne atmosféra a historie hornictví – těžké, ale obdivuhodné odvětví lidské činnosti. Areál leží na úpatí vrchu Landek a stal se od roku 1992 Národní přírodní památkou a světově významnou geologickou a archeologickou lokalitou. Hornické muzeum bylo slavnostně otevřeno 4. prosince 1993 na svátek svaté Barbory, patronky horníků. Když už v Ostravě budete navštivte mořské akvárium v Ostravě - čekají vás mořské exkluzivity a dovíte se spoustu informací o podmořském životě.

Areál hornického muzea odhaluje (taje) hornictví

V areálu najdete přehlídku věcí a strojů, které najdete volně rozprostřeny v prostoru krajiny a uvnitř historických budov. Exponáty v krajině související s těžbou uhlí působí jako mohutné plastiky strojů a zařízení. Výstavní budova vám poodhalí historii hornictví, jednotlivých důlních profesí, hornické symboliky, důlních zařízení, vývoj svítidel apod. Nechybí také archeologická a geologická geneze osidlování, vývoje člověka a krajiny. Spatříte tak kosti, pazourky či torzo ženy ojedinělé Landecké Venuše, patřící k jediné známé štíhlé paleolitické venuši v Evropě.

Jen tak si zfárat...

Pro návštěvníky bude asi nejpřitažlivější důlní expozice, která umožňuje zfárat do podzemí v těžební kleci. Tuto možnost mají i děti, které však lépe nalákáte na výlet do zoo. Nabízí se tak možnost spatřit 250 metrů původních důlních chodeb, imitaci důlních pracovišť a dvě štoly z první poloviny 19. století. Chybí si jen domyslet hluk, tmu, horko, prach, vlhkost, dřinu... I tak pocítíte obdiv nad tím, co všechno horníci museli zvládat. Dominantu areálu tvoří charakteristická těžební věž, která pochází z roku 1914.

Výklad bývalých horníků

Rovněž lze navštívit také expozici báňského záchranářství, kde můžete obdivovat dýchací přístroje, obleky, potápěčskou výstroj apod. Na cestě za poznáváním vás budou doprovázet bývalí horníci, kteří vás nebudou nudit nezajímavým výkladem – z jejich komentářů jde cítit totiž láska k celému hornictví. Bez komentářů se můžete také projít budovou, kde uvidíte hornické umývárny a řetízkové šatny. Areál a přehlídku expozic nejde vzít hopem, pokud chcete, aby vám nic neuniklo, počítejte se třemi hodinami. Doprovázet vás může (dokonce) i váš fotoaparát.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Strážci Galaxie aneb Marvelovská sci-fi komedie
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies