Canon – jednička v prodeji foto a video na českém trhu

Když mluvíme o společnosti Canon, mluvíme o historii fotoapárátu, kopírovací techniky, ale i mnoha dalších objevů. Koupit si digitální fotaparát Canon? V čem dodnes drží prvenství? Jak to všechno začalo? Pro vás stačí začít kliknutím na článek…

Fotografie fotoaparátu Canon negativ

Canon – historie jednoho giganta

Canon – vše začalo v jedné malé… laboratoři…

Když mluvíme o historii společnosti Canon, tak musíme zmínit Precision Optical Instruments Laboratory (volně přeloženo jako Laboratoř pro přesné optické přístroje). Zde se totiž nacházejí kořeny tohoto giganta. Byla založena v roce 1933 v Tokyu dvěma švagry – Goro Yoshidou a Saburo Uchidou. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit fotoaparáty, které by mohly soupeřit i s vrcholovými německými výrobky.

 

Skvěle vybavený fotoaparát naleznete třeba ZDE

 

Canon – První japonský 35 mm fotoaparát Kwanon

Přes všechny překážky se švagři nechtěli stát známými jako výrobci kopií fotoaparátů Leica a Contax. To byly totiž dvě hlavní značky na trhu. A technologií v té době moc nebylo. Přestože byly všechny součástky vyráběny externě a v malé továrničce se pouze montovaly dohromady, Yoshida už v roce 1934 představil první 35 mm fotoaparát, nazvaný po budhistickém božstvu milosti – Kwanon.

Canon – značka a logo

Vzhledem k připravovanému prodeji druhého fotoapárátu se majitelé rozhodli pro jiný název, který by více vystihoval filozofii společnosti. Nakonec bylo vybráno jméno Canon. To má hned dva významy. Jednak jde o církevní kánon, neboli určité dané pravidlo či zásadu. Rozložením slov dostaneme Can – On, což by se dalo chápat jako „můžeš”. Logo za léta existence několikrát změnilo podobu, ale výrazné písmeno „C” už zůstalo.

 

Canon – rentgen ve fotoaparátu

Ve chvílích, kdy je v Japonsku plicní tuberkulóza hlavní příčinou většiny úmrtí přichází Canon s prvním 35 mm fotoaparátem, který dokáže vyfotit rentgenové snímky.

 

 

Canon a počátek vývoje TV kamer

V roce 1954 se již akciová společnost Canon Inc. pouští společně s několika partnery do výroby TV kamer, především pro přímé přenosy zpráv v Japonsku.

 

 

Canon – inovace nejen fotoaparátů

 

Canon a 8 mm

V letech 1956 až 1957 vydává Canon na trh dva dobře mířené šrapnely. Nejprve videokameru fungující na základě jeho vlastní technologie a poté i fotoaparát L1, obojí s filmem ve formátu 8 mm.

Canon a první pokus o audiovizuální technologie

Velmi propagovaný Synchroreader, přístroj, který uměl jak nahrávat, tak přehrávat zvuk. Bohužel prodeje nešly tak jako propagace, takže byl poměrně brzy stažen z prodeje.

Canon – fotoaparát s elektronickým hledáčkem pro všechny

Hit! Kupte si Canonet, fotoaparát s elektronickým hledáčkem za cenu, kterou si může dovolit většina lidí s nástupním platem! První várka byla vyprodána bleskovou rychlostí. A další opět. A další… zas.

Co je elektronický hledáček?

U některých fotoaparátů se na to, co fotíte, prostě jen díváte průhledným sklíčkem. Elektronický hledáček neboli EE vám umožní dívat se skrze objektiv.

Canon – další ovládnuté trhy, fotoaparáty nestačí

Jak společnost roste, začíná se orientovat i na osobní kalkulátory (takové ty maličké na půl stolu), ale, co je důležité, na kopírovací zařízení… Časem dojde na další audiovizuální zařízení, mnoho patentů v oblasti tisku, elektroniky a fotografie. V současné době jde o jednoho z největších dodavatelů tiskových a kopírovacích zařízení, počítačových periferií, foto a video techniky i dalších optických zařízení.

 

Canon – světová prvenství

Nebo alespoň některá z nich…

 

 

Canon, jeho fotoaparáty a ultrazvukový motor (USM – Ultrasonic Motor)

Poprvé uvedený na trh v roce 1978, je určen pro vyměnitelné objektivy některých zrcadlových fotoaparátů. Konkrétně těch, které nemají odnímatelný objektiv. USM zajišťuje vysokorychlostní, těměř neslyšitelné zaostřování a umožňuje přesné a rychlé zastavení.

 

 

Canon, fotoaparáty a asférický člen

Komponent, který má za úkol eleminovat chybu, která způsobuje rozostření obrazu.

 

 

Canon, fotoaparáty a fluoritové členy

Konkrétně UD a Super UD členy odstraňují chromatickou vadu. Ta způsobuje, že se na fotkách s velkým kontrastem, například stromy oproti obloze, objevuje fialová linka.

 

 

Canon a fotoaparáty se stabilizátorem obrazu

IS (Image Stabilizer) umožňuje získávání ostrých snímků i s nastavením, u kterého by dříve došlo k rozostření obrazu.

 

 

Canon, fotoaparáty a mimořádná kvalita obrazu

Díky zakomponování difraktického optického prvku (zkráceně DO) dochází k jinému zaměření světla než u jiných objektivů a tím je možné získat mimořádnou kvalitu obrazuu i u objektivů, které jsou výrazně lehčí a menší než jiné, s podobnými technickými parametry

 

 

Canon, fotoaparáty a přilblížení obrazu (zoom)

Společnost Canon jako první překonala hranici desetinásobného zoomu (10x)

 

 

Canon a ohnisková vzdálenost

Jeden z výrobků společnosti suverénně vede na trhu s nejdelší ohniskovou vzdáleností a zároveň nejmenší clonou.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Umění nebo perverze – kde je hranice?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies