Divokej Bill, to je hudba a pivo

Hudební kapela Divokej Bill je velice úspěšná, o tom není pochyb. A dokazuje to i vítězství 41. ročníku ankety Český slavík, kde se kapela umístila na prvním místě v kategorii skupin.
Fotografie české hudební skupiny Divokej Bill

Vznik kapely Divokej Bill

Kapela Divokej Bill byla založena v roce 1999, kdy její členové dali hlavy dohromady a sestavili asi desetipísňový program, s nímž pak objížděli menší hospody a kluby. Kapela Divokej Bill se začala líbit a díky pohodové náladě a podpoře přátel odehrála patnáct koncertů.


Divokýho Billa si všiml hudební publicista Jarda Špulák a o kapele napsal několik pozitivních článků, což sice povzbudilo, ale sestava dlouho nevydržela a po roce odešli dva členové. Začali se tedy hledat členové noví.


6. června 1998 se na festivalu Rok od rocku v Českém Brodě hraje první koncert Divokého Billa v nové sestavě: Roman Procházka, Štěpán Karbulka, Adam Karlík, Martin Pecka, Honza Veselý a začíná první spolupráce.

Sedm statečných Divokého Billa

První nahrávka Divokého Billa se točila v amatérském studiu a jednalo se o sedm skladeb točených do pásu, které nahrálo sedm muzikantů, z čehož vyplynul i název demosnímku Sedm statečných.

Osm statečných Divokýho Billa

Sound Divokého Billa byl na světě, ale kapele chybělo banjo. Přichází tedy nový člen Honza Bártl. Nadšení kapely bylo povzbuzením pro další nahrávku. Vznikl tedy demosnímek s názvem Osm statečných, na kterém přibyly dvě nové skladby.


Díky tomuto demu, jenž bylo klíčem k přihlášení do tzv.vyhledávacích soutěží pro začínající kapely, Divokej Bill vyhrál naprostou většinu z nich.

Divokej Bill a Propustka do pekel

Rozjíždějící se kapela podepsala smlouvu na tři alba. První se točilo 25 dní a jeho název je Propustka do pekel. Vyšlo v červu 2000 a největším hitem se stala skladba Plakala. Za zmínku stojí, že se při natáčení klipu Plakala vypily 3 sudy piva (o historii pěnivého moku zde) a většina účinkujících byli neherci, i přesto se klip umístil v hitparádách velmi slušně.

Svatá pravda – Divokej Bill je na pivo

Druhá deska kapely Divokej Bill dostala jméno podle písničky Svatá pravda. Klip byl tentokrát na pomalejší píseň Miláčku, co je ti? a celá jeho realizace vyšla na rekordně málo peněz – stála 5 000 korun, z toho polovina zase za pivo.


Kapela dostala nabídku hrát se Žlutým psem, kde se začala oťukávat na větších pódiích, před více lidmi. Pomalu, ale jistě se z ní stává zkušená parta, hrající na většině prestižních festivalů.

Umění proti cenzuře

Po dlouhém koncertním turné nastávají v kapele hráčské i názorové neshody. Po dlouhodobé spolupráci odchází bubeník Kiska, a proto Divokej Bill hledá bubeníka nového.


V mezidobí pořádá Divokej Bill velký protestní koncert proti inovaci protidrogového zákona pod názvem Umění proti cenzuře, který byl spojen s vydáním CD nevyhovujících autorů a písní.


Na post bubeníka nastoupil Mára Žežulka. Ten do kapely přinesl zkušenosti z profesionální muziky (hráč na albech Daniela Landy), Divokej Bill ho na oplátku seznámil s punkem.

Divokej Bill Mezi nima

Pomalu se začíná připravovat třetí deska. Písničky jsou pomalejší a temnější než dříve. Poprvé se začaly objevovat i chemické zvuky z počítačů, což fanoušci přijali v rozpacích a rozdělili se na dva tábory. Jedni změnu uvítali, druzí ji zase odsoudili, a to kapelu paradoxně ještě více stmelilo.


Název desky byl inspirován oblíbenou hláškou z nahrávání, jsem Mezi nima. Asi nejznámější písnička Znamení a s ní spojený videoklip je zamyšlení a varování nad sérií sebevražd mladých lidí. Dalším protestním songem je Bomby na Bagdád.


Deska Mezi nima se stala zlatou a to za 10 000 prodaných kusů. Singlová písnička Znamení otevřela Divokému Billovi dveře do většině rádií.

Další alba Divokého Billa

V roce 2004 nazpíval Divokej Bill další album s názvem Lucerna, jehož velkým hitem je píseň Malování. O dva roky později kapela nazpívala zatím poslední album Divokej Bill, které přináší velký hit Čmelák.

Členové kapely Divokej Bill

  • Vašek Bláha
  • Jurda Šolin Čaruj
  • Štěpán Karbulka
  • Adam Karlík
  • Roman Procházka
  • Honza Jack Bártl
  • Martin Pecan Pecka
  • Marek Žežulka
  • Ondra pospíšil
  • Petr Fořt 

Support Lesbiens a Wohnout - co mají tyto české kapely společného?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Fenomén Nightwork
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies