Čepování piva - hotová alchymie

Umíte správně čepovat pivo? Vytvořil se vám na tváři nechápavý úšklebek, říkající si, že takovou banalitu umí přece každý? Ale neumí a fakta jsou taková, že ani ve většině českých hospodách a restauracích neumí správně načepovat pivo. Poznejte pravou neodolatelnou chuť správně připraveného „točáku“.

Černobílá fotografie se sudy

Jak naložit se sudem?

Čepujte jako profesionálové, sud neválejte a raději ho nechte 24 hodin stát ve sklepě. Poté pivo čepujte na jeden zátah, aby se co nejvíce zamezilo pohybu. Před začátkem čepování, byste měli vše precizně propláchnout. Z důvodu usazujících se kvasinek, pokud je správně nevypláchnete, začnou se rozmnožovat a pivo ztratí svou lahodnou chuť. Toto pravidlo platí nejen u zařízení, které máte zazimované ve sklepě, ale i u zapůjčeného. Podle českého mistra v čepování Lukáše Svobody je ideální přivézt si sud z hospody den předem a nechat ho 24 hodin v klidu na místě, kde se teplota pohybuje okolo 4°C. Po jednodenním uchování můžete sud opatrně přenést na místo bez zbytečných otřesů. Proč je tato varianta nejoptimálnější? Odpověď je jednoduchá: „Čím více se sudem manipuluje, tím více bude pivo pěnit.

Pravidla správného čepování

Pro dosažení ideální hladinky je vhodný otočný kohout. Ten nejprve otevřete zhruba na 45° a lehce do sklenice napustíte trochu pěny. Sklenice držte nejprve v úhlu 45° vůči pípě, pivo zprvu nechte stéci po skle. Ke konci sklo narovnejte a dočepujte pod pěnu. Ta by měla být krémově smetanová, homogenní a pevná. Nežádoucí jsou menší či větší díry a už vůbec by neměla připomínat bublinky, které se tvoří různými mycími přípravky. Čepování ukončíte prudkým zavřením kohoutu. Po dopití piva by se mělia na stěně sklenice vytvořit krupice a kreslit kroužky, tzv. „hladinky“.

Jak rozpoznat chyby?

Hygienické prohřešky se poznají dle pěny. Jestliže bylo sklo, do kterého byla pochutina načepována, zaprášené nebo jinak znehodnocené, poznáte to tak, že se ode dna zvedají bublinky. Hodně lidí žije v mylné představě, že je tento jev naopak kladem. Avšak to je chyba! Dalším znakem špatné hygieny je, že pěna rychle opadá, vytvoří se v ní praskliny a její struktura připomíná růžičky květáku.

Z amatéra „fajnšmejkrem“ aneb jak si udělat pivo pokaždé jinak

Vyzkoušejte několik možných variant čepování piva a zjistěte, které si získá váš chuťový apetit. Typ piva alá mlíko - kohout pootevřete pouze na 45° a najednou načepujte celou sklenici, po okraj naplněnou hustou smetanovou pěnou. Po ochutnání ucítíte především pivo, avšak tajemství „mlíka“ se projeví tehdy, je-li vypito ihned po načepování. Čochtan je pivem pro skutečné pijáky a znalce piva. Postup je přesným opakem než u předešlého mlíkového způsobu. Čepuje se na jeden zátah, ale kohout při tom musí být otevřen na maximum. Takové pivo by se mělo rychle spotřebovat, protože kvůli nedostatku pěny rychle „kozne“. Nadvakrát, to je styl čepování, který se u nás používá nejčastěji. S tím jsou spjaty různé neduhy, a to takové, že z čepování nadvakrát se často stává čepování „navícekrát“. Tím pivo ztrácí svou chuť a sytost. Výhodou této varianty čepování je, že neobsahuje přílišné množství kysličníku a nenadýmá. Šnyt nebo také košt, je historickým pozůstatkem doby, kdy hospodští při každém naražení sudu nové pivo koštovali. Pivo má v tento okamžik bohatou pěnu a jen ty nejlepší vlastnosti, proto není v tomto případě míra nějak důležitá.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Sexy Nicole Scherzinger v 'Men in Black 3'
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies