Zimní spacáky – jak mít nohy v teple

V zimě odzvoní letním spacákům je třeba se poohlídnout po něčem teplejším. Budete konat náročnou expedici do hor nebo tam, kde není teplo? Pak je třeba vybrat si ten správný zimní spacák.

Fotografie šedočerveného spacího pytle

Zdraví především… jen ve kvalitním zimním spacáku

Není radno spoléhat na třísezónní spacák v podmínkách, kdy se chcete pouštět do zimních akcí. Podle odborníků totiž univerzální spacák pro všechny aktivity neexistuje. Zdraví si totiž všechno pamatuje, proto není radno marně zahřívat ve spacáku nohy. 

U zimních spacáků je nejdůležitější tepelná izolace

Tepelnou izolaci zimních spacáků ovlivňuje řada faktorů. Spacák totiž teplo nevytváří, pouze izoluje od okolního prostředí. To, jak vám bude teplo ovlivňuje izolační podložka, vlhkost vzduchu, izolační náplň spacáku, tvar spacáku a osobní předpoklady – duševní a fyzická zdatnost, otužilost. Tepelná izolace je ovlivněna hlavně vnitřní náplní a konstrukcí.

Vnitřní náplň zimních spacáků – syntetická vlákna, nebo peří?

Zatímco u letních a třísezónních spacáků dominují syntetické materiály, u zimních spacáků kromě toho je využíván také přírodní materiál – peří. Vzduch vnitřní náplně slouží jako tepelný izolant. Každý materiál má však své pro a proti. 

Syntetické izolační materiály zimních spacáků

Syntetické izolační materiály slouží výborně v mokrém a vlhkém prostředí, protože je neohrožují tolik plísně a jiné mikroorganismy. Snadno se udržují a jsou nealergické. Syntetická vlákna však mohou mít rozdílnou kvalitu. Existují dva základní druhy syntetických vláken, které se však kombinují. Mezi první materiál patří rouno – dlouhé tenké vlákno a rouno, které je vytvořeno z mnoha krátkých vláken. Pro izolaci je však nejdůležitější vzduch uvnitř izolačního materiálu. Tu tvoří struktura materiálu a způsob uchovávání vzduchové hmoty uvnitř izolačního materiálu.

Peří u zimních spacáků – nejlepší izolační materiál?

Peří má kvalitní izolační schopnosti, je lehké a patří mezi nejkvalitnější izolační materiál. Ovšem i zde platí pravidlo, že záleží také na druhu peří a poměru prachového peří a drobných pírek v náplni. Kvalitní peří pochází z vodních ptáků (husí, kachní), které obsahuje přírodní mastnotu odpuzující vlhkost, ale pokud není dále chemicky upravováno. Další důležitou vlastností peří je schopnost peří zaujmout objem. Měří se v poměru jaký objem zaujme váhová jednotka daného peří při dané teplotě a vlhkosti (udává ji jednotka cuin – pohybuje se u běžného peří od 550 až po lepší naplň do 800 cuin). Navlhnutí spacáku je však velkým problémem, proto je třeba spacák pořádně větrat a sušit.

Hmotnost zimního spacáku – čím lehčí, tím lepší?

Dalším kritériem porovnávání zimních spacáků jej jejich hmotnost. U spacáku je základní funkcí tepelná izolace. Je třeba si uvědomit, že spacák nepřidává žádné teplo, ale pouze izoluje od okolního prostředí. Kvalitu izolace ovlivňuje mnoho faktorů. Velice závisí na kvalitě izolační podložky, na vlhkosti vzduchu, rychlosti větru, vlhkosti izolační náplně spacáku, ale také na osobních dispozicích – jak je člověk otužilý, v jaké je duševní a fyzické pohodě. Pokud je spacák s malou hmotností určen až do -20 °C, zřejmě to nebude tak slavné.

Parametry zimních spacáků

Na visačce spacáku většinou naleznete tři teploty. Nejvyšší a prostřední číslo označuje horní a dolní hranici tepelného komfortu, tzn. v jakém teplotním rozmezí lze v zapnutém spacáku pohodlně spát, aniž by vás budilo horko nebo zima. Nejnižší údaj pak odpovídá extrémní teplotě – udává to, kdy nás je schopen spacák ještě ochránit před poškozením organismu. O spaní tak nemůže být řeč…

Konstrukce zimních spacáků

Nezáleží jen na kvalitních materiálech, ale také na celkovém provedení a důležitých funkčních detailech. Důležité je zakrytí zipu, prošití, provedení zateplovacího límce, tvaru a rozměru spacáku. Tloušťka bočních švů by měla být stejná jako tloušťka samotné stěny, nikoliv menší. Základním konstrukčním prvkem jsou komory různého tvaru, které zajišťují rovnoměrné rozložení izolační náplně a její co největší „loft”, tj. zdvih nebo nafouknutí. Komory mohou být šity různými způsoby. U péřových spacáků mají komory zabezpečit rovnoměrné rozdělení peří tak, aby se nesesypávalo. U spacáků z dutých vláken se rovnoměrné vzduchové vrstvy docílí nejčastěji pomocí tzv. šindelové konstrukce.

Mumiový střih u zimních spacáků

Pro zimní spacáky se dnes používá pouze mumiový střih, který zabezpečuje nejefektivnější tepelnou izolaci. Je však třeba dbát také na velikost střihu, aby bylo možné se ve spacáku dobře hýbat. U zimních spacáků by také neměly chybět kvalitní potahové materiály, které chrání před vlhkostí.

Jak skladovat zimní spacáky

Spacák si zaslouží po zimní expedici správné uskladnění. Spacák skladujeme ve skříni pověšený nebo volně stočený. Jinak platí, že během akce spacák co nejvíce sušte, větrejte. Příliš časté praní spacáku také moc neprospívá. Spacák se suší ve vodorovné poloze až několik dní – zejména u peří, které se musí také protřepávat. Na spacáky lez použít také impregnační prostředky, které odpuzují vlhkost.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

5 největších krváků uplynulého roku
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies