Výroba kubánských doutníků

Patří k nejkvalitnějším doutníkům na světě a proto si je mohou dovolit pouze lidé, kteří jsou za ně ochotni zaplatit vyšší cenu. Nejvhodnější podmínky pro pěstování má Kuba. Tabák se pěstuje náročným způsobem a vyžaduje jemné a zkušené zacházení.

Detailní záběr na kubánské doutníky

Kdysi neměla Kuba žádnou konkurenci ve výrobě doutníků, fungovala jako monopol. Kubánští pěstitelé tabáku si dávali záležet na kvalitě své ruční výroby a její tajemství si předávali po generace. Chuť jejich tabáku záležela na kvalitě půdy, ve které se tabák pěstuje. Chuť tabáku je nezaměnitelná. Kvůli komunistické revoluci v roce 1960 se ale tito mimořádně nadaní pěstitelé rozprchli do jiných zemí a tak monopolní výroba zanikla. Pro Kubu se staly konkurencí mnohé země - Dominikánská republika, Nikaraguu a další.

 

Postup výroby tabáku

 

Sazenice se vkládají do půdy na začátku zimního období (listopad, prosinec). Růst tabáku trvá asi 3 měsíce, aby měl výšku jako dospělý člověk. O tabák se musí neustále pečovat a musí se správně zavlažovat. Úrodu je možné sbírat jen jednou za rok a pěstovatelé prodávají 90 % úrody státu, ale 10 % si nechávají pro sebe.

 

Tabák se sklízí otrháváním listů, určité množství se sváže do svazku a začne proces sušení. Další fází je fermentace, která probíhá různě dlouho. Mohou to být 3 měsíce, ale pak se používají na levnější formy doutníků, nebo mohou fermentovat až 3 roky. Během každé doby listy získávají konkrétní osobitou vůni.

 

Následně je v továrně roztřídí podle odstínu, velikosti a nakonec se třídí i podle vůně. Dále je už samotný proces balení. Dělníci balí listy do tvaru cigaret a lisují je. Listy k sobě skládají různě. Míchají se takové, které jsou aromatické a dodají doutníkům sílu, s těmi listy, jenž se lehce vznítí.

 

Všechny listy se balí do jednoho velkého listu a ten se vkládá do forem s 8 přihrádkami. Po přikrytí další formou se lisují do požadovaných tvarů, ale ještě jim chybí svrchní vrstva, aby měli dokonalý vzhled. Další skupina dělníků balí doutníky do pěknějšího listu, který okrajují do konkrétního tvaru a délky.

 

Když jsou doutníky hotové, dělníci je roztřídí a uloží do krabic. Na každý doutník pak dělnice umístí etiketu a vrátí zpět do krabic. Krabice se v poslední fázi jen nabalí do kartonových beden, složí se na palety a už se mohou rozvážet do celého světa.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

S Teslou je sranda
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies