Vybavení pro box

Box v minulosti provozovaly spíše chudší vrstvy obyvatelstva a ani v současné době nepatří mezi finančně náročné sporty. Výstroj je sice důležitou součástí pěstování tohoto sportu, ovšem nejdůležitější je vždy chuť a nadšení.

Snímek zachycující dva zápasníky při boxování

Boty pro box

Sportovec, který se poprvé setkává s boxerským tréninkem, potřebuje pouze pohodlné sportovní oblečení a obuv. Pro box se vyrábí speciální obuv, slangově zvaná „box-boty”,ale pro trénink postačí i běžně vyráběné boty pro halové sporty, nejlépe na squash nebo sálovou kopanou. I většina profesionálních boxerů je k tréninku využívá. Vše ostatní si může sportovec dokoupit postupně, s přibývajícími zkušenostmi. V boxerských tělocvičnách zpravidla bývá tréninková výstroj k zapůjčení.

Bandáže pro boxerské začátky

Tím prvním, co by si měl každý začátečník obstarat, jsou bandáže chránící pěst a zápěstí ruky před úrazy. Bandáže jsou vyráběny v různě dlouhém provedení a jako materiál se využívá bavlna nebo polyester. Nejlepší jsou polopružné (kombinace bavlna a polyester), na trénink mohou být delší (4 – 5 metrů), k zápasům amatérů jsou předepsány bandáže o délce 2,5 metru. V zápasech profesionálních boxerů jsou povoleny bandáže v libovolné délce a je možno používat látkové samolepicí pásky, tzv. taping.

Boxerské rukavice

Dalším vybavením jsou rukavice určené k práci na aparátech, tzv. pytlovky. Jsou poměrně lehké, ale pevné, a v různém provedení. Nejčastějším materiálem, ze kterého se tyto rukavice vyrábějí, je kůže, případně technická kůže, a jako výplň se používá molitan, pryž nebo lisované látky.

Základní typ pytlových rukavic má konstrukci blízkou klasickým boxerským rukavicím. Při vývoji rukavic je hlavní důraz kladen na pružnost a zároveň tuhost výplně a také na její tvar, aby rukavice dobře absorbovaly energii nárazu při dopadu na cíl.

 

Poměrně oblíbeným typem pytlových rukavic jsou tzv. bezprsté rukavice, známé i ze zápasů ve stylu Free Fight. Rukavice kopíruje anatomický tvar ruky, proto ji pevněji svírá a pásek kolem zápěstí podporuje zpevnění zápěstí při úderu.

 

Při boxu potřebujete chrániče zubů

Až po zvládnutí základů úderových technik se sportovec dostává k nácviku ve dvojici a následně ke cvičným bojům, tzv. sparingům. K tomu je již nezbytné zakoupit si chrániče zubů (nejčastěji se používá jednostranný, pouze na horní zuby) a samozřejmě sparingové rukavice.

Boxerská helma

K dalšímu vybavení pro box, které boxeři využívají při cvičném boji a v zápasech, patří boxerská helma. Vyrábí se v několika různých variantách, které se odlišují ochranou obličeje. Nejjednodušší helmy jsou tzv. zápasové, které jsou elektronicky testovány a schvalovány výkonným výborem mezinárodní amatérské boxerské asociace pro užití v ringu.

 

Trochu jiným typem jsou pak různě tvarované helmy sparingové, mající zpravidla ještě silnější vrstvu ochranné hmoty a chránící i lícní kosti, případně i bradu a ústa. Je tedy patrno, že na ochranu zdraví zápasících boxerů je při vývoji ochranných pomůcek vynakládáno mnoho úsilí.

 

Suspenzory

Dalším nezbytným vybavením pro zápasení boxerů v ringu je chránič genitálií, zvaný suspenzor. Při cvičných bojích nebývá zpravidla tak často využíván. Boxerská organizace myslí i na ochranné pomůcky pro dívky a ženy věnující se boxu pro ně platí nařízení, že pro boje v ringu musí užívat pevné plastové chrániče prsou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Hudba budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies