Pravda o Amy Winehouse

Před pár měsíci celý svět zaskočila zpráva o její smrti. Byla kultovní postavou už za svého života, její předčasná smrt tento status jen stvrdila. Nesmírně nadaná, ovšem stejně tak problematická zpěvačka a skladatelka. Na webu najdete spoustu jejích fotek a videí. Z mnoha mrazí. Málokdo z jejích fanoušků ale předpokládal, že její život vezme tak rychlý konec.

femina.cz

Poslední týdny

Závěr jejího života byl ve znamení alkoholu, drog a odvykaček, na které se nejednou vydávala s lahví vodky v ruce, ale také nového vztahu a snahou dokopat se k další desce, na kterou fanoušci tak netrpělivě čekali. Také rozjela novou letní koncertní šňůru. Tedy rozjela… Katastrofou byl už první koncert v Bělehradě v červnu 2011, na který se dostavilo asi 20 tisíc natěšených diváků, kteří za lístek vyplázli v průměru 40 eur. Amy na sebe nechala víc než hodinu čekat a pak se na pódium připotácela s nesrozumitelným blábolením. Použít slovo „zpěv“ pro to, co na jevišti předváděla, je hodně přehnané. Po tomhle fiasku Amy zrušila všechny ostatní koncerty. Mělo jich být celkem dvanáct.

Začátek a vrchol kariéry

blogspot.comAmy se narodila do rodiny taxikáře a lékárnice. Její rodiče se rozvedli, když jí bylo devět. Vztah k hudbě v sobě objevila hodně záhy, její hudební vkus údajně formoval její otec, velký milovník jazzu. Ostatně Amy se v jednom rozhovoru vyznává, že jazz a hip hop jí jsou nejbližší. Zhruba desetiletá Amy založila svou první kapelu Sweet'n Sour. Svou první smlouvu s nakladatelstvím podepsala roku 2002, v 19 letech. O rok později debutovala deskou s názvem Frank, na které s výjimkou dvou coververzí zpívá vlastní skladby. Jak se později svěřila, s deskou byla spokojená tak na 80 %, její představy musely částečně ustoupit představám vydavatelského managementu. Roku 2006 následovala druhá deska Back to Black, které se prodalo víc než 5 milionů kusů. Amy byla na vrcholu. Ostatně pět cen Grammy za tuhle desku mluví za vše. Amy boduje i v Americe. Třetí deska měla stvrdit její hvězdný status.

Pád dolů

jxs.czAmy sice platila za talentovanou zpěvačku a skladatelku, ale stejně tak za velmi problematickou osobnost. Už kolem roku 2007 bylo navštívení jejího koncertu riskantním podnikem – bude opilá, nebo zdrogovaná A jak moc Amy byla vděčným soustem i pro bulvár. Drsňačka s mariňáckým tetováním, která se s nikým nepáře. Troska, která se potácí s nepřítomným pohledem v očích. Holka, která na party vyráží zabalená do dospělácké plíny. Zpěvačka s popraškem kokainu kolem nosu. Vychrtlá holka, jejíž postava vzbuzuje soucit. Ale všichni tenkrát věřili, že to ustojí.

Může za to Blake

Problémy na koncertech začaly už kolem roku 2007 – pozdní příchody, zapomínání textů, potácení se na jevišti. Mnozí z Amyina alkoholismu a braní drog obviňují jejího ex manžela Blakea Fielder-Civila, se kterým se seznámila roku 2003. Blake byl feťák a hochštapler, ale těžko spekulovat o tom, jestli Amy k drogám přivedl právě on. Jisté je, že jeho přítomnost v Amyině životě jí nepřinesla nic pozitivního, kromě spousty modřin, chlastu a drog.

Nový začátek

Ještě v roce 2010 se zdálo, že Amy má našlápnuto k oživění kariéry. Před rokem se rozvedla s Fielderem-Civilem, měla za sebou pobyty na odvykačce a zahájila spolupráci s módní značkou Fred Perry, se kterou vytvořila módní kolekci. Při jejím focení vznikl i rozhovor, který ukazuje, že Amy byla totálně mimo, což potvrdila i sama redaktorka, která ji zpovídala:

Jak jde práce na nové desce

No…Píšu písničky. Prostě… píšu.

Považujete se za módní ikonu

Módní co

Ikonu!

Ne, jasně že ne.

Amy, jste šťastná

Proč jako

Třeba z toho, že žijete

Jsem šťastná, že jím tady tento salát.

Přitom Amy uměla být vtipná. To dokazují její odpovědi pro britský hudební server z roku 2004:

Zkus si tipnout – kdybys měla běžet stovku s jezevcem, kdo by vyhrál

Kouří ten jezevec

Nechal toho před pár lety.

Fakt Tak v tom případě by asi vyhrál. Já totiž kouřím trávu, vlastně ani ne tak moc cigára. Zhruba desítku denně.

23.7.2010 Amy dokouřila. Podle posledních výsledků pitvy stál za její smrtí alkohol. Fanoušci ale nemusí věšet hlavy. Třetí deska Amy Winehouse přece jen vyjde. Posmrtně. Zbývá jen dotáhnout do konce syrové demoverze, které po sobě zpěvačka zanechala. Že se touto deskou zrodí další trhák na hudebním nebi, je jasné každému, pro kterého jméno Amy Winehouse není jen prázdný zvuk.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Tony Hawk – machr na skejtu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies