Vrhání nože - mýty, fakta a trénink

Kolikrát jste už po vzoru filmových hrdinů chtěli umět házet nožem? A kolikrát jste to po několika hodech vzdali? Přinášíme návod, jak se postavit k cíli čelem a také ho úspěšně zasáhnout včetně faktorů, které hod ovlivňují.

Fotografie dýky ležící na bílém podkladu

Vrhání nože a filmová produkce

„Slyšel jsem, že prej hodíš nožem rychleji, než já tasím a vystřelím… Myslím si, že je to kec a že jsi lhář… ” Tak tento frajer v Sedmi statečných svůj omyl pochopil až v kovbojském nebi plném krav, whisky a saloonů. Smutným faktem je, že většina filmařů dělá z lidí schopných vrhat nože polobohy, kteří si mohou hrát s fyzikálními zákony, jak se jim zachce. Určitě znáte pohled na vržený nůž, který opustí ruku hlavního hrdiny, letí stále krásně rovně bez jakékoliv rotace, a pak se zaboří do krku, čela či probodne skrz naskrz černé srdce padoucha.

Realita je bohužel taková, že pokud by toto bylo možné, pak by stejně tak bylo možné střílet ze samopalu se zásobníkem na třicet nábojů několik minut v kuse.

Vrhání nože a realita (včetně gravitačních zákonů)

Vyhněme se tedy filmové produkci a spočítejme fakta. Za prvé. Nože existují. Za druhé. S některými se dá za splnění podmínek pro dobrý vrh úspěšně hodit a zasáhnout cíl. To je vše. A co jsem myslel těmi podmínkami?

Nůž

Nejdříve se zaměříme na nůž. Ideální vrhací nůž je uprostřed vyvážený, takže když si ho položíte na prst, nebude se překlánět ani na jednu stranu. Nejlépe je, pokud je celý vyroben z jednoho kusu kovu a má souměrnou čepel, jejíž špička se při nárazu nezlomí, maximálně ohne. Použitelný je nůž, který má o něco těžší rukojeť (ale ne zase o moc). Až na úplné výjimky jsou nepoužitelné zavírací nože včetně motýlka, vystřelovací nože a tlačné nože. Ostatní dýky a nože musí splňovat určité podmínky, jako už zmíněnou vyváženost a alespoň základní souměrnost čepele. Čím roztodivnější tvar, tím hůře bude létat. Ostrý nůž se bude hodit i na spoustu jiných věcí, a nejen vám - více v článku.

Technika vrhu

Možnosti jsou dvě. Vrhání nože horním či spodním obloukem. Nejpřesnější a nejsilnější je zásah po vrhu horním obloukem, tedy tak, že ruku pokrčíte v předloktí, příčemž budete stát čelem k cíli a váš loket s ním bude v jedné rovině. Poté silně ale plynule rukou švihnete dopředu a nůž vypustíte ve chvíli, kdy bude ruka v rovině. Musí vám vyklouznout sám. Při spodním vrhu máte ruku podél těla a po rychlém švihu nahoru nůž vypustíte opět ve chvíli, kdy bude v jedné přímce s cílem. Tato technika není natolik přesná jako předešlá a nemůžete do ní vložit tolik síly, čili je určena pouze na krátkou vzdálenost.

Úchop nože

Uchopit můžete nůž v obou případech za čepel i rukojeť. Pravidlem však je, že pokud nůž není vyvážený, nejlepší variantou je vždy úchop za čepel a vrh horním obloukem.

Vzdálenost od cíle a korekce

Co se týká vzdálenosti od cíle – musíme si uvědomit, že nůž má určitou rotaci. Když ho vypustíte rukojetí napřed, musíte být k cíli buď tak blízko, že opíše pouhý půloblouk a zabodne se, nebo tak daleko, aby zvládl oblouk a půl. Každý, kdo s nožem vrhat umí, vám řekne, že nejlepší je trénovat s jedním nožem a najít si ideální vzdálenosti. V bojových podmínkách pak neplatí, že upravujete sílu či pozici nože v ruce, ale prostě se buď přiblížíte, nebo uděláte krok dva zpátky.

Vrhání nože a trénink

Pokud máte zájem, klidně si pořiďte příslušnou literaturu, protože i tento návod je hodně zjednodušený. Pro začátek ovšem raději investujte do kvalitnějšího vrhacího nože a přichystejte hodně a hodně trpělivosti, budete ji při jeho lovení z trávy potřebovat. Věřte však, že pro to, abyste pak před někým ledabyle vytáhli nůž a hodili ho stromu několik metrů daleko, to stojí.

V rámci sebeobrany bych však raději vsadil na normální českou facku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Gadgety jsou zpátky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies