Volvo - všestranná švédská korunka

Největší a světově proslulý švédský výrobce není jen producentem osobních luxusních aut, ale rovněž vyrábí kamióny, traktory nebo autobusy. Volvo je známé svou snahou o maximální bezpečnost cestujících.

Zadní náprava automobilu značky Volvo

Volvo - vozidla pro všechny

Automobilka Volvo vznikla ve švédském městě Göteborg. V roce 1924 se v hlavách Assara Gabrielssona a Gustafa Larsona zrodila myšlenka na výrobu vozidel, která by byla přizpůsobena švédským podmínkám. Auta měla snadno překonávat i obtížnější trasy a rovněž měla být odolná vůči severské zimě. 

Volvo vyjelo téměř před 90. lety

Jejich záměry se začaly zhmotňovat o tři roky později, když z göteborské továrny vyjelo první auto označené jako Volvo. Ale Švédové se nechtěli zaměřit pouze na osobní dopravu, v roce 1928 začaly sjíždět z výrobních linek nákladní automobily, které zaznamenaly takový úspěch, že během šesti měsíců celá série zmizela a uživatelé si ji nedokázali vynachválit.

Volvo expanduje do světa

Už na počátku třicátých let se o vozy Volvo zajímaly všechny země, kde byla možná automobilová doprava. Automobilka však nestála na místě a navrhla a vyrobila první sérii autobusů, které začala ihned zdokonalovat. S příchodem války se göteborští začali orientovat na terénní auta a další vozidla pro bojové podmínky.

Volvo - bezpečnost především

Jestliže je však tato švédská automobilka něčím proslulá, pak je to bezpečnost. Ještě před koncem války se totiž do aut začalo montovat speciální laminované sklo, které mělo odolat i letícímu kameni a byl zkonstruován i bezpečností rám, který měl i v případě silného nárazu zabránit většímu zranění posádky.

Bezpečnostní pásy vzešly z Göteborgu

Kromě těchto bezpečnostních prvků má však Volvo hlavní zásluhu na rozvoji pásů, které jsou uchyceny ve třech bodech. Tyto byly nejdříve představeny jako doplněk, ovšem brzy se staly povinnou výbavou všech automobilů, stejně jako oddělená brzdová světla. Volvo se od začátku rovněž angažuje ve vývoji dětských bezpečnostních sedaček.

Volvo - pro každého něco

V současné době patří Volvo pod koncern Ford Motor Company. Vyrábí kromě osobních automobilů i menší nákladní vozidla, kamióny, nakládače, kombajny, traktory, autobusy a například i těžkou techniku pro těžbu dřeva.

Především se však stále snaží zdokonalovat a vylepšovat bezpečnostní prvky a razí si cestu i svými auty s pohonem všech čtyř kol, které odpovídají původnímu záměru automobilů do náročných podmínek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies