Vichy - v srdci Francie

Francouzské město Vichy je především známo jako sídlo vlády za okupace s Německem. Dnes je to však turisticky vyhledávané a atraktivní centrum známé svými léčebnými prameny.

Fotografie ženy při hydroterapii

Vichy - samá voda

První osada na místě současného města vznikla 52 let před našim letopočtem. Už jeho zakladatelé objevili v jeho okolí léčebné prameny, které téměř zázračně urychlovaly hojení ran a dalších zranění. 

Na konci třetího století se původní název Vipiacus začal měnit na Vichiacus, Vichiet či Vichier, aby byl posléze zkrácen na dnes známé Vichy.

Vichy - tam, kde voda léčí

Největší rozmach jako lázeňské centrum zaznamenalo město Vichy v sedmnáctém a osmnáctém století. Zasloužily se o to dcery Ludvíka XV., které zde pár let pobývaly a po návratu požádaly svého synovce Ludvíka XVI., aby lázně rozšířil a zmodernizoval.

To vedlo k tomu, že se ve Vichy začalo s hydropathií (hydroterapií), což je léčebná metoda, kterou vyzvedl a propagoval Vincent Priessnitz z Jeseníku.

Vichy - válka zničila vše

V následujících letech Vichy stále těžilo ze své pověstí lázeňského města, kde je snadné si odpočinout a nabýt ztraceného zdraví a sil. Před první světovou válkou se zde rekreovalo na sto tisíc lidí. Válečná léta však znamenala úpadek města Vichy a konec mnohých kulturních aktivit.

Vichy se však vzpamatovalo a to až do doby, kdy světové boje propukly znova.

Francouzská vláda ve Vichy

Za druhé světové války se totiž Vichy ocitlo na území, které neokupovaly německá vojska. Od 1. července 1940 se zde usídlila francouzská vláda, a to především z toho důvodu, že město poskytovalo největší kapacitu pro ubytování, mělo telefonické spojení a do Paříže to odtud bylo pouhé 4 a půl hodiny vlakem. V té době se z Vichy stalo v podstatě hlavní město Francie.

Vichy - kulturní středisko střední Francie

V padesátých a šedesátých letech se do Vichy vrátil i společenský a kulturní život. Město hostilo mnohé panovníky a zároveň zaznamenalo velký zájem návštěvníků ze severní Afriky. Ve Vichy působila tři divadla, bylo zde možno zajít do osmi tanečních sálů a třinácti kin.

Vichy současnost

Město má v současnosti přes 26 tisíc obyvatel, kteří obývají plochu téměř 6 kilometrů čtverečních. Vichy si udrželo svůj lázeňský ráz a kromě léčivých pramenů nabízí i celou řadu kulturních a sportovních akcí.

Kromě architektury, zde můžete navštívit operu, výstavy, kasino a nebo jít po stopách slavných vědců, literátů, skladatelů a herců.

Pro sportovní aktivity je určen golfový nebo tenisový areál, můžete vyrazit na vodní lyže nebo se svézt na umělém vodním kanálu či horských kolech, či se jít podívat na dostihy, u kterých se řádně zapotíte.

Vichy - doprava

Pro cestování do Vichy můžete použít auto nebo vlak, ale nejrychlejší cesta vede vzduchem. Letiště je totiž od centra vzdáleno pouhých pět kilometrů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Rock, punk a metal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies