Unikátní PC hry pro nevidomé

Videohry umožňují hráčům vstoupit do virtuálního světa. A díky několika vědcům tuto možnost mohou vyzkoušet i zrakově postižení.

Klávesnice pro nevidomé

I nevidomí můžou hrát videohry

Již delší dobu je na trhu k dostání několik desítek počítačových a konzolových her, které díky svému zpracování umožní nevidomým si je zahrát. Zrakově postižených je po celém světě více než 300 milionů, z toho zhruba 45 milionů z nich je zcela nevidomých. Ti byli donedávna ochuzeni o, pro nás tak samozřejmé, hraní videoher. Mnoho z nás si tak ani neuvědomuje, jak hodnotným přínosem jsou podobné simulace pro zrakově (a jinak) postižené.

Většina těchto her je téměř totožná s klasickými hrami, kterých se běžně využívá ve světě lidí bez postižení. Odlišuje se především namluveným průvodcem, aby se nevidomý člověk mohl dále orientovat. Dnes však není řeč o odpočinkových videohrách. Vědci z univerzity v Chile a Harvardu vytvořili rovnou 3 jedinečné hry se zvukovou stopou. Ty mají svému majiteli pomoci učit se především prostorovému vnímání, které je jediným vodítkem v jeho životě.

Zaměřeno na děti

Nově vyvinuté hry jsou určeny především pro zrakově postižené malé děti a pro ty, kteří se nevidomými stali teprve nedávno. Pro tyto skupiny je velice obtížné se umět ve světě tmy orientovat. Jedinou možností je naučit se rozlišovat a poznávat zvuky, které se vyskytují v jejich okolí a začít žít relativně normální život. To většinou trvá několik dlouhých měsíců a tyto hry by měly být jakýmsi doplňkem k učebním metodám, kterých se využívá od počátku postižení.

Každá z těchto tří her má své specifické zaměření. Jedná se zejména o zvukové signály, pomocí kterých se hráč zaměří na určitou oblast virtuálního světa. Zvukový signál pak určí, v jakém prostředí se hráč nachází a postupně s ním prochází celou škálu zvuků, které jsou kolem nás. Například se může jednat třeba o obyčejné zaklepání na dveře nebo kroky.

Nevidomí lidé při práci s počítačem mohou využít speciálně upravených klávesnic, které nahrazují Braillovo písmo a pokud ho neumějí číst, na trhu je k dispozici software, který umožní postiženému přečíst si jakýkoliv text. Jedná se o tzv. odečítač, který převádí textové dokumenty do mluveného slova.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.7 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Dragster – adrenalinová zábava pro chlapy
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies