Když do divadla, tak na improshow!

Představte si, že byste šli do divadla, a přitom vůbec neměli ponětí, co se bude hrát. No a teď si představte, že by to nevěděli ani herci. Jak myslíte, že by to dopadlo? Katastrofálně? Pokud si myslíte tohle, pak jste určitě ještě nikdy nebyli na improshow.

Fotografie publika při koncertě

Tohle je úplně jiná liga

Co je improvizace obecně, to ví skoro každý – něco nepřipraveného. Ale jak to vypadá v praxi? Možná byste se divili, ale existuje celá řada různých konkrétních druhů divadelní nebo filmové improvizace, které mají často velmi detailní pravidla a dokonce se u nás vyskytuje i jedna soutěž – improliga – kde se v improvizaci rovnou zápasí v několika disciplínách a celé to řídí rozhodčí a rozhodují hlasy diváků. Navíc se vymýšlejí pořád nějaké nové způsoby divadelní imrpovizace. Některé jsou celkem prosté – jako například předabovávání filmu, předstíraný překlad nebo pantomimické tlumočení pro neslyšící, ale najdou se i mnohem složitější a vykutálenější formy.

 

 

Jak se to dělá

Většina začíná volbou tématu scénky, nadhozením situace. Pak je možné zadat jakákoli další pravidla – třeba že se to musí celé zpívat v určitém hudebním stylu (opera, heavy metal, rap, atd.) nebo rýmovat, že se smí používat jenom tázací věty, že každá další věta musí začínat na stejné písmeno nebo následující písmeno abecedy… Často se scénky i disciplíny náhodně losují. Některé zákeřné disciplíny jsou založené i na tom, že na rozdíl od diváků ne všichni účastníci vědí, o čem vlastně scénka je. Některé disciplíny se obejdou i úplně beze slov, jako třeba když se jakože hraje nějaký sport, tančí nějaký tanec nebo když se fyzicky ztvárňuje nějaká abstraktní myšlenka.

 

 

I na vás dojde

Improshow také nebývá žádnou jednosměrnou záležitostí – nezřídka se vybírají témata a náměty na situace od diváků, kteří také vybírají disciplíny nebo hlasují pro vítěze v improlize. A když budete mít „štěstí“, není úplně vyloučeno že sami budete nějak aktivně do improvizované scénky zapojeni. Nebo že se stanete zdrojem veselí jiným způsobem – zažil jsem publikum, které dostalo jednoduchý úkol, a sice napsat na lístečky náměty na scénky, kterými měla být dvouslabičná slova. Když pak rozhodčí (cimrmanovštější než cimrmani a celou dobu smrtelně vážný) už po šesté v řadě vylosoval slovo o více než dvou slabikách, kterým v tom případě navíc bylo krásné dvojslabičné slovo „zubatá veverka a bezzubý jelen“, celé publikum se tou dobou už v křečích válelo smíchy po zemi a lapalo po dechu.

 

 

Divadelní fata morgána

Obvykle se ale jedná o amatérskou záležitost, takže byste asi jen velmi těžko hledali profesionální kamenné divadlo improvizace, ale čas od času k nějaké improshow dochází ve většině větších divadel, často v souvislosti s nějakým festivalem. Na improvizaci se dá někdy narazit i na školách nebo v kavárnách, takže zaujala-li vás improvizace natolik, že byste se na ni rádi šli podívat na živo, budete muset mít oči otevřené a dávat pozor, co se v nejbližších divadlech zvláštního děje (nebo zkuste stránky rezervace.justimpro.cz). Pro rychlou představu je ale nejlepší jeden původně slovenský pořad, který teď běží i na Primě, a který se jmenuje Partička, a z něhož pocházejí všechna zde uvedená videa. A příklad je to vskutku výborný, protože Suchoš s Genzerem a i všichni ostatní v tomhle pořadu jsou opravdovými mistry improvizace. A kdo ví – improvizace vás nakonec může nadchnout natolik, že se budete chtít sami k divadlu dát.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Chtěli byste doma nymfu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies