Testosteron – elixír mládí

Mužskému pohlavnímu hormonu testosteronu vděčíme za sexuální apetit, tvorbu svalové hmoty i odbourávání přebytečného tuku. Ale pozor, když je ho příliš hodně nebo naopak příliš málo…

Fotografie zamyšleného muže

Hormon, který dělá muže mužem – testosteron

Mužský pohlavní hormon testosteron vzniká ve varlatech a výrazně ovlivňuje vývoj pohlavních orgánů muže. V období puberty se podílí na růstu, vývoji svalstva, změny hlasu, vývoji ochlupení apod. Příliš vysoká i příliš nízká hladina testosteronu má za následek mnoho zdravotních potíží. Ideální je udržovat hladinu tohoto hormonu v rovnováze.

Nedostatek testosteronu

Nízká hladina testosteronu způsobuje ztrátu energie a libida, snížení objemu svalové hmoty, zvýšenou podrážděnost a negativně ovlivňuje paměť i schopnost erekce. U mužů po čtyřicítce navíc zvyšuje riziko předčasného úmrtí.

Co je příčinou nízké hladina testosteronu?

Andropauza

Po třicátém roce věku začne hladina testosteronu rychle klesat. Po čtyřicítce se pak pomalu dostavuje mužská obdoba klimakteria, tzv. andropauza.

Obezita a pivní mozol

Obézní muži, ale i ti, kteří vlastní „pouze” pivní mozol, jsou sníženou hladinou testosteronu ohroženi také. Tuk totiž produkci tohoto hormonu omezuje.

Testosteron – někdy je lepší více než méně

Pokud vlastníte pivní bříško nebo jste mužem po čtyřicítce s prvními příznaky andropauzy, omezte pití alkoholu a přiměřeně se věnujte pohybu. V případě nastupující andropauzy se můžete poradit s doktorem i o užívání testosteronu jinými způsoby, s jeho množstvím to však v žádném případě nepřehánějte.

Přílišné množství testosteronu

Testosteron sice posiluje sexuální aktivitu, přispívá k tvorbě svalové hmoty a odbourávání přebytečného tuku, ale jeho nadměrná spotřeba vede k mnoha nežádoucím účinkům. Např. podporuje růst nádorových onemocnění a vznik srdečních chorob. Nadměrné množství dihydrotestosterenu, což je vlastně v těle přeměněný testosteron, je příčinou nadměrného vypadávání vlasů.

Co je příčinou vysoké hladina testosteronu?

Nadměrné (zne)užívání

Protože je testosteron považován za jakýsi elixír mládí, muži to s jeho užíváním mnohdy přehánějí. S nadměrným užíváním testosteronu mají zkušenosti také sportovci. Hormon umožňuje dosahovat lepších výkonů a regenerace po tréninku probíhá ohromně rychle. Zvyšuje se ale například agresivita.

Testosteron – kdy je lepší méně než více

Existují případy, kdy je třeba tvorbě testosteronu zabránit. Onemocní–li například muž rakovinou prostaty, testosteron růst nádoru urychluje. Řešením je antihormonální léčba.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

5 největších krváků uplynulého roku
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies