Tequila
Průzračný stříbrný mok se bliští ve sklenici. Cítíte na jazyku chuť soli, která je náhle přerušena vodopádem silné, nicméně rozhodně ne hořké tekutiny. Příjemný hřejivý odraz chuti se vám vrací na jazyk a vy ho vzápětí mícháte s kyselou chutí citronu, čímž vzniká dokonalá souhra chutí.
Tequila – cien porciento producto de Mexico
Aneb stoprocentní mexický produkt.Tequila je silný alkohol, u nás známý hlavně díky speciálnímu způsobu podávání u stříbrné varianty, konkrétně se solí a citrónem. Původně byla výroba umístěna pouze do jednoho mexického státu a to Jalisco. Dnes se údajně vyrábí i v několika málo jiných státech, ale každopádně centrem výroby zůstává Jalisco. Dokonce zde existuje městečko Tequila, kterému dal tento nápoj možnost vzniknout. Mimochodem jde o mexický národní nápoj.
Tequila – produkt agáve
Agáve je rostlina, která je mylně považována za kaktus. Patří mezi sukulenty a to přímo řád acavacae. Existuje kolem 380 druhů agáve, ale Tequila se dělá pouze z jednoho a to konkrétně Weberovy modré agáve, která obsahuje nejméně chlorofylu, tudíž není výsledný produkt hořký. Produktem jiného druhu agáve je Mezcal, který má úplně jinou výrobu a většinou mívá v láhvi červíka.
Tequila – způsob výroby
Když má rostlina agáve mezi devíti až dvanácti lety, osekají se jí speciálními noži zvanými Jimas listy a vnitřní plod (srdce) se usekne těsně nad zemí. Následuje transport do palírny. Pro informaci, plod bývá i přes 70 kg těžký. Srdce se potom rozseká na menší kousky a vaří se v peci. Po 24 hodinách se vzniklá šťáva nechává kvasit. Doba je různá, většinou se pohybuje kolem tří dnů a více. Nasledně dochází k dvojité filtraci. Některá tequila se poté ukládá do sudů na delší dobu, některá se velmi brzo stáčí do lahví.
Tequila – dělení podle cukru
V zásadě existují buď čisté tequily, které obsahují 100 procent cukru z agáve nebo mixované varianty, které mají 51 procent cukru z agáve a zbytek je doplněn třtinovým cukrem. Druhým v pořadí se kvůli rozdílnému obsahu říká mixto.
Tequila – základní druhy
Tequila Blanco (Stříbrná, Silver)
Čistá tequila, která se v sudech ani neohřeje (nebo spíš neochladí). Pije se podle mexického zvyku tak, že se prostor mezi palcem a ukazováčkem navlhčí (většinou jazykem), poté posype solí. Tu olíznete, necháte na jazyku a vypijete tequilu. Následně okamžitě zajíte plátkem limetky (v našich podmínkách je zvykem citron).
Tequila Oro (Zlatá, Gold)
Jestli se někdo z vás podle názvu domníval, že zlatá je lepší, byl na krutém omylu. Zlatá tequila je stejná jako stříbrná, případně horší a je dochucována karamelem, který ji dává barvu. Téměř bez výjimky se vyrábí z tequily mixto. V našich podmínkách je zvykem ji pít se skořicí a pomerančem, nicméně tento způsob je rozšířen téměř výhradně ve střední Evropě.
Tequila Reposado
Reposado = uložený. Takto označená tequila si poležela minimálně dva měsíce a maximálně rok v dubovém sudu, což jí dodává velmi rozdílnou chuť oproti klasické stříbrné tequile.
Tequila Aňejo
Jde o velmi kvalitní tequilu, uloženou v sudech minimálně dva roky, ale i dvojnásobek. Pije se z koňakových sklenic a jde o Koenigsegg mezi tequilami.
Tequila a nedostatek agáve
Světem pronikly hrozivé zvěsti o nedostatku agáve a hrozícím nedostatku tequily. To je způsobeno velkou poptávkou po tomto nápoji a dlouhotrvajícím růstem agáve. V současnosti se v Mexiku zkouší nové způsoby, jak modrou agáve pěstovat, aby byla odolnější a dříve zralá. Údajně nejde o genetické úpravy.
Tequila a drinky
Tequila Sunrise
9 cl tequily
18 cl pomerančového džusu
3 cl grenadiny
Do sklenice dáme led, přidáme tequilu a pomerančový džus. Promícháme a přidáme grenadinu.
Margarita
4 cl tequily
2 cl Triple Sec (silnější Curacao)
2 cl limetková šťáva
sůl
Na okraji sklenky vytvoříme vrstvu soli. Ostatní ingredience protřepeme v šejkru s drceným ledem a slijeme do sklenice.
B53
2 cl Baileys
2 cl Tequily
1 cl Absintu
Diskuze