Tequila – ať žije modré agáve!

Tequila je mexický národní nápoj a je pravděpodobně jedním z jeho nejslavnějších výrobků. Jak se vyrábí, rozděluje podle doby uložení a množství cukru, příklady míchaných nápojů i to jestli o tequilu přijdeme se dozvíte v článku.

Fotografie zachycující sklepení se sudy

Tequila

Průzračný stříbrný mok se bliští ve sklenici. Cítíte na jazyku chuť soli, která je náhle přerušena vodopádem silné, nicméně rozhodně ne hořké tekutiny. Příjemný hřejivý odraz chuti se vám vrací na jazyk a vy ho vzápětí mícháte s kyselou chutí citronu, čímž vzniká dokonalá souhra chutí.

Tequila – cien porciento producto de Mexico

Aneb stoprocentní mexický produkt.Tequila je silný alkohol, u nás známý hlavně díky speciálnímu způsobu podávání u stříbrné varianty, konkrétně se solí a citrónem. Původně byla výroba umístěna pouze do jednoho mexického státu a to Jalisco. Dnes se údajně vyrábí i v několika málo jiných státech, ale každopádně centrem výroby zůstává Jalisco. Dokonce zde existuje městečko Tequila, kterému dal tento nápoj možnost vzniknout. Mimochodem jde o mexický národní nápoj.

 

Tequila – produkt agáve

Agáve je rostlina, která je mylně považována za kaktus. Patří mezi sukulenty a to přímo řád acavacae. Existuje kolem 380 druhů agáve, ale Tequila se dělá pouze z jednoho a to konkrétně Weberovy modré agáve, která obsahuje nejméně chlorofylu, tudíž není výsledný produkt hořký. Produktem jiného druhu agáve je Mezcal, který má úplně jinou výrobu a většinou mívá v láhvi červíka.

 

 

Tequila – způsob výroby

Když má rostlina agáve mezi devíti až dvanácti lety, osekají se jí speciálními noži zvanými Jimas listy a vnitřní plod (srdce) se usekne těsně nad zemí. Následuje transport do palírny. Pro informaci, plod bývá i přes 70 kg těžký. Srdce se potom rozseká na menší kousky a vaří se v peci. Po 24 hodinách se vzniklá šťáva nechává kvasit. Doba je různá, většinou se pohybuje kolem tří dnů a více. Nasledně dochází k dvojité filtraci. Některá tequila se poté ukládá do sudů na delší dobu, některá se velmi brzo stáčí do lahví.

 

Tequila – dělení podle cukru

V zásadě existují buď čisté tequily, které obsahují 100 procent cukru z agáve nebo mixované varianty, které mají 51 procent cukru z agáve a zbytek je doplněn třtinovým cukrem. Druhým v pořadí se kvůli rozdílnému obsahu říká mixto.

 

 

Tequila – základní druhy

 

Tequila Blanco (Stříbrná, Silver)

Čistá tequila, která se v sudech ani neohřeje (nebo spíš neochladí). Pije se podle mexického zvyku tak, že se prostor mezi palcem a ukazováčkem navlhčí (většinou jazykem), poté posype solí. Tu olíznete, necháte na jazyku a vypijete tequilu. Následně okamžitě zajíte plátkem limetky (v našich podmínkách je zvykem citron).

 

Tequila Oro (Zlatá, Gold)

Jestli se někdo z vás podle názvu domníval, že zlatá je lepší, byl na krutém omylu. Zlatá tequila je stejná jako stříbrná, případně horší a je dochucována karamelem, který ji dává barvu. Téměř bez výjimky se vyrábí z tequily mixto. V našich podmínkách je zvykem ji pít se skořicí a pomerančem, nicméně tento způsob je rozšířen téměř výhradně ve střední Evropě.

 

 

Tequila Reposado

Reposado = uložený. Takto označená tequila si poležela minimálně dva měsíce a maximálně rok v dubovém sudu, což jí dodává velmi rozdílnou chuť oproti klasické stříbrné tequile.

 

 

Tequila Aňejo

Jde o velmi kvalitní tequilu, uloženou v sudech minimálně dva roky, ale i dvojnásobek. Pije se z koňakových sklenic a jde o Koenigsegg mezi tequilami.

 

 

Tequila a nedostatek agáve

Světem pronikly hrozivé zvěsti o nedostatku agáve a hrozícím nedostatku tequily. To je způsobeno velkou poptávkou po tomto nápoji a dlouhotrvajícím růstem agáve. V současnosti se v Mexiku zkouší nové způsoby, jak modrou agáve pěstovat, aby byla odolnější a dříve zralá. Údajně nejde o genetické úpravy.

 

 

Tequila a drinky

 

Tequila Sunrise

9 cl tequily
18 cl pomerančového džusu
3 cl grenadiny

Do sklenice dáme led, přidáme tequilu a pomerančový džus. Promícháme a přidáme grenadinu.

Margarita

4 cl tequily
2 cl Triple Sec (silnější Curacao)
2 cl limetková šťáva
sůl

Na okraji sklenky vytvoříme vrstvu soli. Ostatní ingredience protřepeme v šejkru s drceným ledem a slijeme do sklenice.

B53

2 cl Baileys
2 cl Tequily
1 cl Absintu

Do sklenice nalejeme nejdříve Baileys, poté tequilu a nakonec absint. Nápoj zapálíme a pijeme přes slámku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Sexy závodnice Olga Lounová
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies