Supertraktor jede na vodík

Ekologové se mohou radovat. Společnost New Holland totiž představila koncept traktoru poháněného vodíkem. Neprodukuje emise, ale jen vodu a páru, řadí bez cukání a není hlučný jako nám známé zastaralé agrostroje.

Boční pohled na traktor

Potřeba snižování emisí je čím dál tím větší a platí i pro zemědělské stroje. Vždyť právě traktor, jezdící mezi plodinami, které pak konzumujeme, by měl škodlivých emisí produkovat co nejméně! Výrobci si tento fakt uvědomují a společnost New Holland přišla na trh s novinkou – traktorem NH2, fungujícím na vodík.

Jak funguje traktor na vodík

Traktor NH2 je poháněn vodíkovými články, které vyrábějí elektrický proud. Neprodukuje tedy žádné emise, ale jen neškodnou vodu a páru. Na rozdíl od traktorů poháněných bateriemi nemusíte dlouze čekat na jejich dobití, stačí kdykoliv vyměnit spotřebované články se stlačeným vodíkem za nové nebo je znovu naplnit na centrální doplňovací stanici.

Společnost New Holland hodlá vodík produkovat pomocí elektrolýzy z vody nebo z metanu spalováním biomasy, kdy budou výrobny napájeny větrnými nebo solárními elektrárnami. Tímto způsobem si ale mohou vyrábět vodík i sami zemědělci. Mají pak možnost stát se absolutně nezávislými na cenách ropy a zároveň působit 100% ekologicky.

Technické vlastnosti NH2

traktor je tedy 100% ekologický, má celkem 120 koní a na jedno nabití dokáže fungovat až dvě hodiny. Řadí bez cukání mezi jednotlivými rychlostmi a na rozdíl od starých agrostrojů je velmi tichý. Nevytáhnete z něj sice více než 30 km/h, u zemědělských traktorů to ale bohatě stačí.

Supertraktor na trhu

Sériová výroba vodíkového traktoru by měla odstartovat do pěti let. Do budoucna se očekává, že se tato ekologická technologie objeví i v malých traktůrcích pro zahrádkáře.

New Holland a jeho ekologická vozítka

Málokdo ví, že společnost New Holland je dceřinou firmou Fiatu. Kromě traktorů a traktůrků vyrábí i osobní a nákladní auta. Na špičku ekologických výrobců automobilů se firma snažila dostat již před lety. Cílem je nejen ochrana životního prostředí, ale také umožnit farmářům stát se energeticky nezávislými. Za hi-tech traktor NH2 a pokrokový systém EasyDrive nahrazující hydrostatiku při řazení získala New Holland zlatou a stříbrnou medaili na veletrhu SIMA 2009 v Paříži.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejbizarnější náboženství světa
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies