Střevní chřipka - postihla vás také?

Odborně ji říkáme gastroenteritida. Jedná se o nepříjemné onemocnění trávící soustavy, tedy přesněji jde o zánět žaludku a střev.  Většinou trvá jen krátce, ale za to vás může potrápit intenzivněji. Podle čeho poznáte, že vás postihla střevní chřipka? A co byste v prvních dnech měli dodržovat?

Střevní chřipka - jak s ní zatočit?

 

Příznaky

 

Můžete mít i zvýšenou teplotu, horečku, mohou se objevit i bolesti kloubů, svalů a břicha. Malátnost a únava jsou v mnoha případech prvními příznaky vůbec. Člověk se pak může cítit oslabený a začíná tušit, že s jeho tělem není vše tak úplně v pořádku.

 

Střevní chřipka se nejčastěji projeví opakovanými průjmy. Stolice má řidší konzistenci a opakuje se několikrát za den. V horších případech hrozí i tzv. běhavka, což je intenzivnější průjem, který jen tak svou vůlí neovládnete. Někdy se objeví i zvracení. V takovém případě doplňujte tekutiny, protože průjem spolu se zvracením způsobí větší ztrátu a může pak hrozit i dehydratace.

 

Příčiny

 

Příčinou je nakažení bakteriemi či virem, jenž způsobí infekci ve střevech a žaludku. Liší se však zdrojem nákazy. Jednou z možných příčin je kontaminované či zkažené jídlo, se kterým si trávící systém neuměl poradit.

 

Také tu patří kontaminované nápoje. Buď se po někom nemocném napijete ze stejné láhve či sklenice. Bakterie se mohou šířit i vzduchem či nedodržováním základních hygienických pravidel. I ovoce a zeleninu byste měli před přípravou opláchnout.

 

Dodržujte dietu

 

  • První den byste neměli jíst. Nemusíte se bát, že umřete hlady. To vydržíte. Pijte po malých dávkách spíše chlazený černý nebo bylinkový čaj. Případně můžete pít i minerálky nebo neperlivou vodu.
  • Druhý a třetí den už můžete do jídelníčku zařadit lehkou stravu. Suché pečivo, suchary, nemastná rýže či dušená mrkev bude nejvhodnější.
  • Další dny už můžete jíst brambory, jablka, banány a podobně.
  • Hlavně se po nějaký čas vyhýbejte mléčným výrobkům, sladkostem a tučným jídlům.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Top 10 nejšílenějších sportů na světě
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies