Příznaky
Můžete mít i zvýšenou teplotu, horečku, mohou se objevit i bolesti kloubů, svalů a břicha. Malátnost a únava jsou v mnoha případech prvními příznaky vůbec. Člověk se pak může cítit oslabený a začíná tušit, že s jeho tělem není vše tak úplně v pořádku.
Střevní chřipka se nejčastěji projeví opakovanými průjmy. Stolice má řidší konzistenci a opakuje se několikrát za den. V horších případech hrozí i tzv. běhavka, což je intenzivnější průjem, který jen tak svou vůlí neovládnete. Někdy se objeví i zvracení. V takovém případě doplňujte tekutiny, protože průjem spolu se zvracením způsobí větší ztrátu a může pak hrozit i dehydratace.
Příčiny
Příčinou je nakažení bakteriemi či virem, jenž způsobí infekci ve střevech a žaludku. Liší se však zdrojem nákazy. Jednou z možných příčin je kontaminované či zkažené jídlo, se kterým si trávící systém neuměl poradit.
Také tu patří kontaminované nápoje. Buď se po někom nemocném napijete ze stejné láhve či sklenice. Bakterie se mohou šířit i vzduchem či nedodržováním základních hygienických pravidel. I ovoce a zeleninu byste měli před přípravou opláchnout.
Dodržujte dietu
- První den byste neměli jíst. Nemusíte se bát, že umřete hlady. To vydržíte. Pijte po malých dávkách spíše chlazený černý nebo bylinkový čaj. Případně můžete pít i minerálky nebo neperlivou vodu.
- Druhý a třetí den už můžete do jídelníčku zařadit lehkou stravu. Suché pečivo, suchary, nemastná rýže či dušená mrkev bude nejvhodnější.
- Další dny už můžete jíst brambory, jablka, banány a podobně.
- Hlavně se po nějaký čas vyhýbejte mléčným výrobkům, sladkostem a tučným jídlům.
Diskuze