Šprtec - vynález z Brna

O tom, že jsme národ hravý, ale zároveň hloubavý, svědčí bezpočet malých i velkých nápadů, které se později zažily v celé Evropě, někdy i světě. Šprtec, což je hokej hraný pomocí kamenů dámy, mezi ně určitě patří.

Detailní fotografie na šprtec

Šprtec - moravští hračičkové

Nemyslete si, že takhle stolní hra je výplodem nějakých hospodských povalečů. Kdepak, šprtec, čili jakýsi stolní hokej po česku (pardon moravsku), vymysleli dva velice vzdělaní a vážení pánové, kteří však nepřestali být kluky.

Neurochirurg Jiří Ventruba a akademický sochař Dalibor Kyzlink vytvořili hru, při které se malýma hokejkama posunují (pomocí ťuknutí nebo šprtnutí) kameny ze hry dáma.

Šprtec versus Stiga hokej

Šprtec je vlastně taková odpověd na švédskou Stigu, což je stolní hokej, kde se hráči ovládají táhly a v současnosti ho hrají všechny věkové kategorie. Šprtec této zábavě (i když co to plácám, obě hry už jsou celkém vážná a rozšířená věc) konkuruje tím, že je v podstatě ještě méně náročnější na vybavení. Krabici s dámou (většinou jako komplet se šachy) máte doma určitě každý a vyrobit hřiště s mantinely není taky nic obtížného.

Co potřebujete ke hře zvané šprtec

Především je tedy třeba hřiště, což je dřevěná hrací plocha o rozměrech 1216 krát 596 mm ohraničena mantinely, která mohou mít maximální výšku 3 cm. Na hřišti je ve zmenšeném provedení zobrazená tradiční hokejová plocha s brankovými a modrými čarami a středovou červenou čárou s kruhem.

Hokejka, jejíž váha je mezi 6 až 10 gramy, může být ze dřeva nebo plastu. Nesmí být v průběhu hry měněna, jedině v případě, že dojde k jejímu zlomení. Branky by měly být vysoké 5 a široké 8 cm.

Kapitáni, hráči a neživé hokejky

Na šprtec je třeba dvou živých a minimálně dvanácti dřevěných hráčů a jeden puk. Ti samopohybliví jsou samozřejmě kapitáni, kteří šprtají do těch neživých hokejkami. Kameny z dámy mají na sobě „dresy” a jejich průměr je 30 mm a výška 7 mm, přičemž brankář je složený ze dvou koleček, tedy měří dvojnásobek.

Hraje se s jedním brankářem a pěti hráči v poli, kapitán má k dispozici ještě náhradní kameny, např. pro power play. Základní hrací doba je 3 krát 6 minut (oproti klasickému hokeji se nehraje na čistý čas).

Základem šprtce je ťukat do kamenů znázorňující hráče, kteří poté narážejí do puku. Přímý zásah puku hokejkou je nedovolený.

Šprtec je doménou České republiky

Našimi největšími soupeři jsou Švédsko a Dánsko, stejně jako ve Stiga hokeji se začínají prosazovat Rusové.

Inu, hned je vidět, kde všude pobývají lidi, kteří kromě sportovní vášně mají v sobě potřebu se bavit a nepotřebují k tomu příliš náročné vybavení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

S Teslou je sranda
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies