Samonabíjecí mobily – konec nabíječek?

Není už novinkou, že budou v budoucnu zavedeny jednotné konektory pro mobily tak, abychom mohli všichni používat stejný typ nabíječky. Ještě lepší zprávou ale je, že se pracuje na mobilních telefonech, které se budou nabíjet úplně samy.

Fotografie zachycující mobilní telefon ve stojanu

Jedna nabíječka pro všechny mobily – již brzy

Jednotné konektory mobilních telefonů se mají začít vyrábět už letos. Účelem této inovace není jen pohodlí, ale také snaha o snížení nákladů, množství odpadu a emisí skleníkových plynů. Nový druh nabíječky, založený na standartu microUSB, bude totiž o 50% efektivnější než současné modely. Pokud tedy budete vlastnit více mobilních telefonů, odpadne vám nutnost nakupovat ke každému jinou nabíječku a navíc samotné nabití proběhne rychleji. Pokud se vám mobil vybije na návštěvě, ta vám zase jistě ráda zapůjčí vlastní nabíječku (a vy se nemusíte bát, že by do vašeho mobilu nepasovala). Taková je vize budoucnosti.

Samonabíjecí mobily

Samonabíjení díky elektromagnetickému záření

Možnost samonabíjecí mobilů zní možná jako sci-fi, ale finská společnost Nokia v současnosti opravdu pracuje na technologii, díky které nebudou mobilní telefony ke svému fungování potřebovat nabíječky. Budou totiž nabíjeny z elektromagnetického záření z okolí. Toto záření vydávají antény mobilů v okolí, WiFi a další přístroje.

Jediným problémem je, že první pokusné samonabíjecí mobily zatím nejsou schopny získat z okolí dostatek miliwattů na to, aby se úplně nabily. Problém to ale není neřešitelný a společnost Nokia odhaduje, že by první samonabíjecí mobily mohly jít do prodeje již za tři až čtyři roky.

Samonabíjení skrze zvukové vlny

Další variantou samonabíjení je technologie, která přeměňuje zvukové vlny na elektrickou energii. K nabití mobilu by vám tak stačil pouze váš hlas – po obvolání několika známých by baterie byla nabitá. S touto pozoruhodnou technologií přišli američtí vědci. Líbit se zajisté bude zejména operátorům – nutnost telefonních hovorů automaticky zvýší jejich příjmy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Kouzlo a bída cirkusů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies