Rozvádím se. Mám šanci vysoudit děti?

Rozvod není příjemná záležitost, zvlášť když jsou do něho namočené děti. A jako chlap máte jednu skoro jistotu – soudy a vaše bejvalka se budou hodně cukat, aby vám po rozvodu umožnily vychovávat vaše děti.

Fotografie muže, který drží ve vzduchu dítě

Rozvod, kam se podíváš.

Je to tak. Češi jsou rozvodoví přeborníci – v podstatě každé druhé manželství končí před soudem. A jak to dopadá s dětmi? Z pohledů otců blbě. Ostatně přesvědčte se sami:

• 17 dětí z 20 putuje po rozvodu do péče matky, dvě k otci a jediné do střídavé péče.

• Podle údajů Ministerstva spravedlnosti ČR za rok 2008 bylo do střídavé péče svěřeno necelých 5 % z celkového počtu dětí rozvádějících se rodičů.

• A konkrétní čísla z roku 2006: z 31 573 dětí jich bylo přes 28 tisíc svěřeno matkám, 1 818 otcům a jen 679 do střídavé péče.

Zájem dětí

Tím také soudy argumentují, když dítě svěřují do péče matky. A že některé z nich, panečku, u soudu dokážou předvádět věci. A mají proč. Nikdo jim nebere, že o dítě stojí, ale nejde jim taky náhodou o finanční (alimenty) a sociální profit (dítě dali otci – ta matka bude nějaká divná…)?

Ale i když skřípete zuby, snažte se na péči o dítě domluvit. Už několikrát se totiž stalo, že české soudcovské mozky vykoumaly, že dítěti bude nejlíp třeba v psychiatrickém ústavu, aby bylo na „neutrální“ půdě a neodmítalo kontakt s jedním z rodičů.

Střídavá péče

U nás je možná od roku 1998, ale pořád je to taková Popelka. Soudy na ni moc neslyší a matky ji sabotují. Nebo spíš sabotovaly. V dubnu loňského roku totiž Ústavní soud rozhodl, že nesouhlas jednoho z rodičů nemůže být bez dalšího vysvětlení překážkou pro střídavou péči o dítě a obecné soudy musejí vždy zhodnotit opodstatnění důvodů nesouhlasu.

Podmínky střídavé péče

Než začnete jásat, zvažte, jak bude situace probíhat v praxi. Asi uznáte, že je blbost, aby dítě měnilo školu, kroužky a kamarády. Takže jestliže bydlíte v Kladně a vaše ex se odstěhovala do Přerova, na střídavou péči zapomeňte. Další podmínkou je komunikace. Jestliže jste ještě pořád nezakopali válečnou sekeru, na ničem se nedohodnete. Tím hůř pro vašeho potomka. Střídavá péče předpokládá dodržování základních výchovných pravidel a denního režimu dítěte a všechny tyto záležitosti je dobré probrat s chladnou hlavou.

Co na střídavou péči říkají odborníci?

Rozhodně nejsou proti. Pokud bylo dítě navyklé na to, že žilo s oběma rodiči, je pro něho po rozvodu nepochopitelné a nepřirozené, že zůstane jen s jedním a u druhého (hádejte u koho?) bude jen dvakrát měsíčně na víkend – a to můžeme mluvit o úspěchu. Dále tvrdí, že děti ze střídavé péče jsou mnohem komunikativnější a umí si rychle hledat kamarády.

Zahraniční psychologické výzkumy opakovaně potvrzují, že děti vyrůstající v bezkonfliktním prostředí s oběma rodiči mají minimální sklony ke kriminalitě a sociálně patologickým jevům. A to i v případech, že jsou vychovávané rozvedenými rodiči ve střídavé péči.

Podle výzkumů tedy nejlépe prospívají děti v péči obou vlastních rodičů a hned na druhém místě je střídavka. Až za ní stojí výhradní výchova matek nebo otců.

A co na to děti? Těm v zásadě na celé věci vadí hlavně jedno - neustálé balení a vybalování.

Tatínku, na slovíčko

U soudu jste uspěl, máte děti ve vlastní, nebo (buďme realisté) střídavé péči. Jásáte. Pak se ale zamilujete. Nový vztah vás pohltí a střídavá péče se v oparu zamilovanosti jeví trochu jinak… Navíc se do života vašich dětí dostává nová osoba, což určitě vyvolá odezvu i na jejich straně.

P.S. Nepropadejte pesimismu. Tohle vše se může přihodit i vaší ex.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s filmem Mechanik zabiják
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies