Rozbouřená Wall Street

Jestli znáte Internacionálu, můžete ji začít z plna hrdla zpívat. Soudruzi ze Svazu Spojených Států Amerických se vydali protestovat do velkých měst a požadují takové ty blbosti jako rovnost všech lidí a dělení se o peníze s movitými. Nebo je to všechno trochu jinak, to záleží na tom, jaké zprávy sledujete.

Fotografie zachycující demostraci

99% vrací úder

Zdroj: uk.ibtimes.comTak především, oni američtí "soudruzi" se v drtivé většině případů vůbec nehlásí k socialismu. Říkají si "99%", a to (matematicky vzato) nejspíš zahrnuje i vás. Nejde ani tak o to, koho volíte, protože na tom podle protestujících (teď už nejen) Američanů vůbec nijak nezáleží. Jde jednoduše o to, jestli patříte mezi horní jedno procento populace, které vlastní 70% veškerého světového majetku, nebo mezi ten zbytek lidstva, který má jen o trochu víc než holé zadnice. Přesto americká média nevynechají jedinou příležitost, aby v souvislosti s těmito protesty mohla strašit socialismem nebo komunismem. Obhajoba bohatých proti nařčení z likvidování ekonomiky a společnosti přitom spočívá především v tom, že jsou to podle nich samých právě bohatí, kdo vytvářejí pracovní místa, a kdyby museli platit (asi jakékoli) daně, radši se na to vykašlou a žádná pracovní místa nevytvoří. Když pominu jak dětinský to je postoj a že je to vlastně vydírání, zamysleme se trochu nad tím, co ti nejbohatší pro nás ostatní poslední dobou opravdu vytvořili: finanční krizi. Tu způsobily finanční spekulace založené na fiktivních bublinách, které dělají z celosvětové ekonomiky jedno velké šílené kasino. V těch je také zdaleka nejvíce peněz. Tady se přitom žádná pracovní místa nevytváří, jen se s nimi hazarduje, stejně jako s movitým i nemovitým majetkem, penzemi nebo zdravotním pojištěním. A nezapomeňme taky na to, že i kdyby daně pro ty nejbohatší dělaly 90% (z toho co neinvestují třeba do nových pracovních míst), pořád budou mít víc peněz, než kolik dokážou utratit.

 

Lenoši v ulicích

Zdroj: javiersoriano.comKromě socialistického bubáka a absurdní obhajoby lidí, kteří společnosti úmyslně škodí kvůli vlastní bezuzdné hamižnosti, se však média dopouštějí ještě dalšího nečestného zkreslování skutečnosti. Popisují totiž protestující veřejnost jako bandu hipíků, budižkničemů, anarchistů a jiných radikálních levičáků. Nějací takoví mezi nimi jsou, to je samozřejmě pravda, ale není jich většina. Většina protestujících jsou normální lidé, kteří už toho mají plné zuby, je tam i hodně mladých lidí, především studentů. Nepřipomíná vám to náhodou něco Jako třeba jisté protesty zaměřené proti komunismu v jisté středoevropské zemi na konci osmdesátých let Ono je totiž jedno, kdo většinu normálních lidí utlačuje nebo jak, útlak je útlak, nerovnost je nerovnost a nesvoboda je nesvoboda. V takové situaci prostě lidi budou demonstrovat, ať už proti diktátorovi, straně nebo společenské třídě. Což mi připomíná, že se v souvislosti s Okupací Wall Street  často v médiích hovoří o vyzývání k třídní válce. Američané o tom rádi mluví, ale na rozdíl od nás nemají žádnou zkušenost s tím, jak to vypadá. Třídní válka je zabavování majetku, posílání bývalých soukromníků na nucené práce do vězeňských táborů, stigmatizace jejich potomků, politické procesy a popravy... To ale nikdo z protestujících nežádá ani nepropaguje. Požadavky spočívají hlavně v daňové reformě, kdy se daně vrátí tam, kde dřív byly. Když Amerika ještě ekonomicky prosperovala. Stejně tak Američané volají po takových základních věcech, které u nás máme, ale asi si jich neumíme vážit. Mluvím samozřejmě o všeobecném zdravotním pojištění a právu na lékařskou péči. Smutné a nelogické je na tom jedině to, že jim takové požadavky v USA přijdou extrémistické.

 

Bohapustá brutalita

Zdroj: sott.netCo je ale na celé situaci úplně nejvíc zarážející, je asi to, jak brutálně proti demonstrantům americké policejní složky zakročily. A jak se nad tím skoro nikdo nepozastavuje. Mlácení lidí obuškem bez vyprovokování, používání slzného plynu na těhotné ženy a babičky a podobné zběsilé rozhánění, to nám tady v České Republice opět připomene studentské demonstrace z roku 1989. To ale bylo v totalitním socialistickém státě. Amerika má údajně být "zemí svobody", výspou volného trhu a pokroku. Jak se zdá, kapitalismus dohnaný do extrému není o nic lepší, než socialismus směřující ke komunismu. Možná je spíš dokonce horší, zákeřnější a nemilosrdnější. Můžete si říkat co chcete, ale když se nepodřídíte pravidlům trhu práce a jhu peněz, jednoduše nedostanete najíst a neposkytnou vám lékařskou péči. Nikdo vás nepopraví, ale stejně kvůli tomu časem umřete. V socialismu je alespoň o každého postaráno, byť nijak úžasně, a také je socialismus ohledně svých záměrů upřímný. Kapitalismus vám bude nalhávat, že můžete dosáhnout čehokoli, ale když se špatně narodíte, pasti chudoby a kriminality skoro nemůžete uniknout. Bankéři jsou pak úplně samostatnou kapitolou. Není žádným přeháněním tvrdit, že peníze jsou novodobý bůh, kterého máme uctívat, a bankéři stejně jako starodávní kněží od nás očekávají stejnou úctu, přičemž proti jejich rozmarům jsme stejně bezmocní. Tohle všechno nedávné události v USA jasně potvrzují - jak se banky drze nechaly vyplatit z daní, místo toho, aby šly ke dnu, a to přes odpor prakticky všech; jak demonstranty policie rozehnala na základě směšných důvodů, jako třeba že "dělají nepořádek", aniž by přiznali, že je ve skutečnosti nechtějí nechat vyjádřit; jak ani Obama nic nebyl schopný změnit ani prosadit přes odpor lobbistů a podmáznutých republikánů. To ať se pak boháči nediví, že se jejich poddaní bouří.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Christina Aguilera ft. Cher aneb Hříšný tanec 3
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies