Procesory budoucnosti

Jak se vývojáři snaží držet krok se stále se zvyšující poptávkou po větším a větším výkonu procesorů, nezbývá jim než zkoušet nová, netradiční řešení. Pojďme se podívat zblízka na to, jak budou nejspíš vypadat procesory za pět, deset a víc let. Hm, to abychom si skočili pro mikroskop.

Fotografie procesoru

3D tranzistory od Intelu vládnout budou všem

Zdroj: maximumpc.comTato technologie už se začala vyrábět, takže ji můžete čekat co nevidět. Ačkoli asi ne za přátelskou cenu. Jak to funguje Není to zas tak složité, pokud alespoň trochu rozumíte tomu, jak funguje procesor. Procesor je shluk obrovského množství mrňavých tranzistorů. Tranzistory jsou v podstatě vypínače, buďto jsou zaplé, nebo vyplé. Když jsou zaplé, prochází jimi elektrický proud, když jsou vyplé tak nikoli. Aby si takhle tranzistor mohl vybrat, jestli proud povede nebo ne, je vyrobený z polovodiče, který proud vede jen za určitých okolností (konkrétně se dnes dělají z křemíku, což bude velmi důležité později v článku). Zaplý vypínač pak znamená jedničku a vyplý nulu v binární (dvojkové) číselné soustavě. Ta se dá převádět do všech ostatních čísel a skrze matematické funkce do čehokoli - bodů na obrazovce, každého pípnutí repráků, písmen skrze úhozy do klávesnice... Doteď se vývojáři soustředili na zmenšování tranzistorů, ale momentálně (na 22 nanometrech) už začínají narážet na fyzické limity (menší už neznamená výkonnější). 3D tranzistor znamená krok jiným směrem. Předtím byl proud kontrolovaný jenom na horní straně plochého vodiče jednou tzv. "logickou bránou". 3D tranzistor má však vodič proudu vystouplý a tak jsou brány nejen nahoře, ale i po stranách. To v praxi umožňuje lepší kontrolu průchodnosti - více proudu při zapnutí skrz, méně proudu při vypnutí skrz. Tím procesor ušetří elektřinu a zvýší výkon. Víte co, podívejte se radši na video přímo od intelu:

 

Diamantové procesory do každé domácnosti

Zdroj: topnews.inTo ale není ani zdaleka to nejzajímavější, co se ve světě výroby procesorů chystá. Vypadá to, že tak za deset let se Intel a jiné společnosti pustí do diamantových tranzistorů. Ano, řekl jsem diamantových. A nejen tranzistorů, i diod a všeho možného jiného. Diamanty totiž mají úžasné vlastnosti - vydrží nejspíš mnohem vyšší teploty než cokoli ve vašem domě, stovky až tisíce stupňů, vedou dokonale světlo, jsou fyzicky odolné, atd. A jeden z druhů diamantu dokonce je polovodičem (ten modrý, ve kterém je příměs bóru). Jedinou překážkou tomuhle všemu je samozřejmě vzácnost kvalitních diamantů. To už ale právě není a nebude vůbec žádný problém. Dvě americké společnosti (Gemesis a Apollo) vyvinuly dva různé extrémně levné postupy, jakými umělé diamanty vyrobit. Jedna se zaměřuje na velké diamanty za pár dolarů jeden a druhá zase ve vakuu na mikroskopické částečky diamantů formované do libovolných tvarů, rovněž za pakatel. Nejspíš o tom nevíte. A není divu, protože světový skoro-monopol (a v podstatě mafie) na těžbu a prodej diamantů De Beers dělá všechno pro to, aby s tím přestali, protože to výrazně ohrožuje jejich tržby. Každopádně technologie už existuje a jen musí počkat na zájem tvůrců počítačových komponent. Diamantové procesory by mohly dosáhnout neuvěřitelných výkonů v řádech desítek až stovek gigahertzů (pokud vám teda dřív nezapálí stůl), takže není pochyb o tom, že zájem se nakonec najde. Pro srovnání nejsilnější křemíkový procesor má stěží 10 gigahertzů. Diamanty se tak stanou normální součástí každé domácnosti - vždyť nakonec nejsou ničím jiným než uhlíkovými krystaly a uhlík je jedním z nejběžnějších prvků na naší planetě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Týpci, které proslavil internet
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies