Realitní kanceláře – jak si vybrat a na co si dát pozor

Do jednání s realitní kanceláří většina z nás nevstupuje každý den. Prodej či koupě nemovitosti není jednoduchá záležitost a měli byste se k ní postavit vážně, seriózně a vybaveni informacemi.

Detailní fotografie zachycují okna domů

Realitní kanceláře – podle jakého zákona fungují?

Kanceláře fungují na základě občanského či obchodního zákoníku (zaleží na formě podnikání) a realitní makléři jsou živnostníci, takže se na vztahuje příslušný zákon, nemluvě o občanském zákoníku.

Realitní kanceláře – živnostníci bez kontroly?

Zprostředkování nákupu, prodeje či pronájmu nemovitostí je živností volnou. To znamená, že ji může vykonávat každý, kdo si zažádá o živnostenský list a splní podmínky dané zákonem. Nemusí ovšem dokazovat žádnou odbornost. Může se vám tedy stát, že váš makléř bude o nemovitestech a náležitostech spojených se svou prací vědět méně než vy.

 

Realitní kanceláře – makléři vs. pojišťovací agenti

Zástupci pojišťoven jsou ve stejné kategorii živností a stát pro ně vytvořil systém zkoušek. Musí prokázat svou odbornou způsobilost. Ovšem jestli si myslíte, že jsou z tohoto důvodu zástupci pojišťoven lépe teoreticky vybaveni, jste na omylu. Zkoušky a udílení certifikátů bylo totiž svěřeno do rukou samotných pojišťoven jakožto institucí. Která pojišťovna by nenechala projít vlastního člověka? Bylo by potřeba jiné úpravy, například vytvoření nezávislé komise, která by tyto zkoušky zajišťovala. Jak u obchodníků s nemovitostmi, tak i dalších.

 

 

Realitní kanceláře – jak si vybrat – pečlivě!

Předpokládám, že nejste obchodníkem s nemovitostmi a tudíž se těmito obchody nazabýváte každý den. Možná se jimi budete zabývat pouze několikrát v životě. Tím větší je třeba opatrnost při výběru realitky. Tak jako si v autobazaru prohlížíte vzhled prodejní plochy, mluvíte s prodejci a zjišťujete reference si projděte i realitku. Nenechte se mýlit uhlazeným vzhledem, obleky a kostýmy. Nepoctivci se najdou všude.

 

 

Realitní kanceláře – realitní makléř

Musí se vám líbit, ale co je důležitější, musí se starat především o váš prospěch. Za svou práci dostane zaplaceno dostatečně. Pokud máte se stávajícím makléřem špatné zkušenosti (například jste ho nachytali při lži, ať už záměrné nebo z nevědomosti), požádejte realitku o jiného. Odmítli? Jděte jinam. Výběr je více než dostatečný.

 

 

Realitní kanceláře a reference

Chcete si koupit byt, který ještě ani není dostavěn a jste ochotni podstoupit riziko, které za tím stojí? Prodáváte byt? Projděte si internetové diskuze, příčemž přeskočte chytrolíny a bavte se jen s lidmi, kteří vypadají, že něco opravdu ví. Ideálně si najděte někoho, s kým si můžete vyměnit zkušenosti osobně.

 

 

Realitní kanceláře – potřebné informace

Chtějte vědět všechno a nenechte se odbýt. Pokud se vám zdá, že se makléř jakkoliv vytáčí, zvedněte se ze židle a práskněte za sebou dveřmi. Konkurence je velká a to ovlivňuje úsudek i u lidí v realitkách. Mohou vám slíbit věci, které nejsou schopni udělat, proto chtějte, ať veškerá slova doloží dokumenty a činy. Realitní kancelář by vás měla pravidelně informovat o vývoji a to minimálně jednou měsíčně.
Vyžádejte si informace o tom, že realitka vůbec může nemovitost prodat. Dokladem je plná moc nebo smlouva o zprostředkování.

 

 

Realitní kanceláře – žádejte i externisty!

Dokumenty musí být vždy schválené právníkem či notářem. Pokud kancelář s nějakým spolupracuje, sejděte se s ním. Jestli ne, před podpisem jakýchkoliv dokumentů si je raději nechte posoudit. Ano, něco za to zaplatíte. Ale raději menší investice do prevence, než poté velké ztráty z nedbalosti.

 

 

Realitní kanceláře – nespěchejte

Je jasné, že ať už hledáte bydlení, nebo se je snažíte prodat, chcete to mít rychle za sebou a to s co nejmenšími problémy. Při prodeji počítejte s tím, že musíte realitce poskytnout alespoň půl roku čas. Jednání s kupci není vždy jednoduché. Stejně tak se nenechte psychicky tlačit do žádných rychlých rozhodnutí. Vy máte čas.

 

 

Realitní kanceláře – prodáváte a chcete se účastnit prohlídek?

Makléř je profesionál, který umí komunikovat se zájemcem. Nechte jej dělat jeho práci a nepleťte se mu do práce tím, že mu budete mluvit do výkladu. Na druhou stranu určitě nevadí, pokud si jej jednou nebo dvakrát poslechnete v akci. Pokud váš makléř začne shazovat to co prodává, dělá si prostor pro snížení ceny a pro svou větší provizi. V tom případě s ním okamžitě přestaňte spolupracovat.

 

 

Realitní kanceláře a exkluzivní smlouva

Exkluzivní smlouva je dokument, kterým realitce zaručíte, že bude nemovitost nabízet jen ona. Ani vy, ani jiná realitka už do vyhledávání klientů nebude zasahovat. Jako prodávající máte pro realitku větší cenu, navíc, když zadáte nemovitost více kancelářím, dají si různé marže, případně uvedou rozdílné podmínky. Jak byste se cítili vy, kdybyste hledali bydlení a jeden byt našli na pěti místech s různou cenou?
Jako kupující rozhodně berte jenom nabídky exkluzivní. Jinak se vám může stát, že nemovitost koupí jiný zájemce o den před vámi. Vy to nemůžete vědět, vaše realitka také ne a pak zjistíte, že jste vyhodili spoustu peněz třeba i za rozjednání hypotéky a právní služby úplně zbytečně.

 

 

Realitní kanceláře – jaké mají provize?

 

Provize se určují procentem z hodnoty nemovitosti a měly by se pohybovat maximálně kolem deseti procent. Určete si procento provizí realitky písemně a hned ze začátku jednání.

Realitní kanceláře a jejich asociace

Všeobecně se doporučuje, aby byla kancelář součástí Asociace realitních kanceláří. Členové mají určitý kodex chování, kterým by se měli řídit, ale nic takového není vymahatelné. Spíše se soustřeďte na reference klientů a váš vlastní dojem.

Realitní kanceláře – využít jejich služeb či ne?

Záleží čistě na vás. Můžete si obstarat koupi či prodej úplně sami. Nebudete se muset zabývat provizí realitní kanceláře a starostmi jestli to jsou ti praví, ale rozhodně neušetříte. Inzerce vás bude stát dost peněz a to nemluvíme o času, který veškerou činností ohledně nákupu či prodeje strávite.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Porno a média spolu v posteli
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies