Proč nás klauni děsí?

Kdyby se děsiví klauni nešířili Evropou, většina z nás by se jich nebála. Ale když už chce nějaký pomatenec vyděsit či ohrožovat lidi, nezáleží na tom, jak je oblečený. Ale musíme uznat, že bychom strašidelného klauna nechtěli potkat ani za bílého dne, natož pak v noci.

Proč nás klauni děsí?

 

  • Co se vám vybaví, když se řekne klaun?


Klauni mají tak krásné poselství. Chtějí nás jen pobavit a rozesmát, abychom zapomněli na každodenní starosti a obavy, které v našem životě hrají nemalou roli. Pro ně je typický jejich červený nos (bambule), úsměv od ucha k uchu, bílá tvář a oblečení plné barev.


Smích a dobrá nálada se šíří všude, kam zavítají klauni. Tedy až donedávna tomu tak skutečně bylo. No možná až na pár výjimek, kteří se sice živili jako klauni, ale moc jim to nešlo. Ne každý má v sobě to, co k takové práci patří.

 

  • Někteří lidé mají z klaunů fóbii, které se říká “Coulrofobie”


Nejde jen o takový strach, jako když sledujete horory. To vám po zádech či jinde na těle teče studený pot, máte vysoký tep, stažené hrdlo, může se vám i motat hlava nebo vás začne bolet na hrudi. Někdo zažívá i neovladatelný třes, ale pořád to není nic oproti této fóbii. Lidé s Coulrofobií nejen, že nezvládají být v přítomnosti klauna, ale nesnesou jej ani na obrázku. Tito lidé prý doslova přichází o rozum.

 

  • Co za tímto nezvyklým strachem vězí?


Za jejich veselou maskou se prý ukrývají slzy. Ve středověku bylo běžné, že každý panovník měl na dvoře nějakého blázna. Není pravda, že tito blázni svou hloupost jen předstírali. Ano, někteří byli moudrými rádci, ale ti ostatní byli prostě a jednoduše šílenci. Tak či tak, platila pro ně jedna vzácná výsada. A ta spočívala v tom, že si mohli říkat, co chtěli.


Dvorním šaškům vlastně vděčíme za to, že když existovalo nějaké tabu, oni jej mohli prolomit. Jenže mnozí lidé se v jejich blízkosti necítili dobře, protože měli strach, že si z nich dvorní šašci udělají legraci a oni tak mohou očekávat společenské zostuzení.


Později se objevil i původně neškodný pomatenec, jenž se ale postupně proměnil v nebezpečného psychopata. John Wayne Gacy se tak stal prvním vraždícím klaunem. Než ho policie za jeho zločiny zatkla (1978), stihl znásilnit a zabít 33 mladíků. V roce 1994 byl popraven, avšak změnil obecné vnímání klaunů, bohužel.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s Vřískotem 4 o skvělé ceny
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies