Dragster – adrenalinová zábava pro chlapy

Jste milovníkem rychlých kol a milujete adrenalin? Rozhodně si nenechte ujít dragsterové závody, které se konají i v České republice několikrát do roka. Zde můžete být nejen divákem, ale také jedním z hlavních aktérů…

dragster

Co je to ten „dragster“?

Draster je speciální automobil nebo motocykl, který je konstruován tak, aby byl schopen vyvinout během několika sekund co nejvyšší rychlost. V našich zemích je častěji provozována motocyklová varianta (která je finančně dostupnější). Dragstery jsou tedy speciální prostředky, které jsou určeny k závodům na krátkou vzdálenost (s pevným startem). Výkony motorů se liší podle kategorií a pohybují ve stovkách kilowatt (nejsilnější motory mohou mít výkon i více než 1 000 kW). Pro tyto závodní prostředky jsou také typické velké pneumatiky vyrobené ze speciálních směsí, které umožňují přenést na závodní dráhu co nejvyšší výkon motoru. Zrychlení v nejsilnějších třídách dosahuje až 5 G.

Chcete zažít pořádný adrenalin? Navštivte dragsterové závody!

Chcete zažít něco neobvyklého a navíc dát svému adrenalinu pořádně zabrat? Navštivte dragsterové závody – ať už jako divák a nebo jeden z jezdců! Dragsterové závody se pořádají několikrát do roka a jsou určeny jak pro amatéry, tak pro profíky. Kategorie dragsterů se krom již zmíněných amaterských a profesionálních kategorií dále dělí podle objemu motorů, použitého paliva, okysličovadla a také konstrukce. Dragsterové závody se obvykle pořádají na vzdálenost 1 320 stop (402 metrů) a nebo 660 stop (200 metrů).

Mezi profesionální kategorie patří Top Fuel Dragster (TF/D) - nejrychlejší třída, Top Fuel Funny Car (TF/FC), Pro Modified (Pro Mod), Pro Stock a Pro Stock Bike – motocykly.

Další kategorie drasterů stojící za zmínku: Top Alcohol Dragster, Top Alcohol Funny Car, Super Comp/Quick Rod, Super Gas/Super Rod, Super Street/Hot Rod, Super Stock, Stock a Sport Compact.

Dragsterové závody nejsou jenom pro chlapy!

I když by se mohlo zdát, že kočírování „rychlých kol“ je ryze mužskou záležitostí, není tomu tak. Své o tom ví Kitty O´Neilová, která pánům vytřela zrak svým rekordem v závodech dragsterů v roce 1977. Dosáhla tehdy rychlosti 628,85 km/hod. za pouhých 3,72 sekundy. Téhož roku se konal první dragsterový závod v České republice.

Jak se stát dragsterem?

Pokud jsem Vás navnadil a chtěl byste se stát jedním z mnoha dragsterových  nadšenců, potřebujete mít k tomu jak jinak než dragsterové auto a nebo motorku. Ty si můžete zakoupit již speciálně upravené (samozřejmě, že to není žádná levná záležitost) a nebo si je upravit pomocí vlastních sil. To ovšem zabere mnoho času, pěnez a také sil. Odměnou Vám ovšem budou adrenalinem nabité chvíle a vidina (možná i reálná) místa na vítězném stupínku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Rock, punk a metal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies