Připravte své auto na zimní období

Podzimní počasí se jednoduše nedá předvídat. Rychleji se stmívá, nenadálé sněžení pravděpodobně ještě nehrozí, ale přesto se již musíte přizpůsobit chladnějšímu počasí.

Připravte své auto na zimní období

 

Jízda autem začíná být náročnější a musíte počítat i s případnými nástrahami. Jelikož se dny krátí a tma nastává mnohem dříve, měli byste především zkontrolovat funkci světel, akumulátory a především byste měli přezout pneumatiky. Jestli chcete čekat až na poslední chvíli, kdy napadne první sníh, bude už na přípravu auta bohužel pozdě. Nenechte se zaskočit a připravte se již nyní.

 

Pneumatiky

 

Určitě byste neměli zapomenout přezout z letních na zimní gumy. Nezapomeňte, že od 1. listopadu byste měli mít přezuto. Vsaďte spíše na kvalitu pneumatik než na jejich cenu. Dle Evropské unie jsou pneumatiky označené pomocí štítků, které obsahují informace o spotřebě, brzdné dráze na vlhké vozovce či valivém hluku.

 

 

Auto by samozřejmě mělo projít celkovou kontrolou

 

  • Zkontrolujte stav akumulátoru, neboť v chladnějším počasí dostává po ránu skutečně zabrat.
  • Světla a mlhovky byste také měli zkontrolovat. Je totiž důležité, aby vás bylo dobře vidět.
  • Dále zkontrolujte vstřikovače a do ostřikovačů přidejte i nemrznoucí směsi.
  • Doplnění kapalin zvládne většina řidičů svépomocí, ale některé úkony byste měli přenechat profesionálům. Nechávejte servisní prohlídky na poslední chvíli. Čím dříve tam zajedete, tím lépe.
  • V servisu vám otestují baterii, vyčistí vzduchový filtr, zkontrolují topení i klimatizaci a samozřejmě i brzdové destičky a kotouče. Podívají se i na celý podvozek a případně i vymění chladící kapalinu. Ta se totiž musí měnit pravidelně každé 2 - 4 roky.
  • V zimě dostávají zabrat i stírací gumičky na stěračích. Jedná se sice o maličkost, ale stěrače vám mají zajistit dobrý výhled z vozu. Takže pokud nechcete jezdit naslepo a ohrožovat na životě nejen sebe, ale i ostatní účastníky provozu, měli byste průběžně sledovat i stav stěračů.

 

Nezapomeňte i na zimní výbavu do auta, jejíž součástí by mělo být více věcí, než jen zimní řetězy. Přidejte si do auta škrabku, smetáček, rozmrazovač zámků a vždy, tedy nejen v zimním období, je vhodné mít s sebou i silné lano. Pro všechny případy s sebou můžete vozit teplou deku a případně i nějakou pevnou podložku, kdybyste někam zapadli a potřebovali pevnou oporu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Procesory budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies