Práce doma - ano či ne?

Láká vás pracovat doma? Na první pohled se zdá, že práce z domova přináší jen samá pozitiva, ale je tomu opravdu tak? Jedno je jisté, pokud jednou začnete pracovat doma, těžko se po čase budete vracet do starých pracovních podmínek. Práce z domova může být přímo ideálem. Díky rozmachu komunikačních a informačních technologií, se stává fenoménem.

Fotografie muže sedící na zemi s počítačem v ruce

Home office láká

Láká i vás? Nejste sami. O práci z domova sní spousta Evropanů. Podle výzkumu společnosti Jobpilot a Monster, kterého se zúčastnilo dvanáct tisíc lidí z osmnácti států Evropy je to tak.  Více než třetina dotazovaných lidí by chtěla pracovat doma. Pouhá čtvrtina práci z domova striktně odmítla. Jak jsou na tom Češi? Polovina z nás chce pracovat ze svého bytečku a čtvrtina jen občas. U nás je home office zatím novinkou.

Proč doma pracovat?

Snad největší výhoda je vlastní, pohyblivá pracovní doba. Můžete pracovat, kdy chcete a jak dlouho se vám bude chtít. Zkrátka si pracovní dobu ušijete na míru. Když se vám ráno nebude chtít z postele, klidně si poležíte. Už se vám nechce? Uděláte si přestávku nebo dnes prostě budete relaxovat a zítra to doženete.

Máte kancelář? Kolik platíte za nájem, elektřinu, vodu, internet a podobně? Když si uděláte kancelář doma, ušetříte. Díky našim zákonům, které v některých případech umožňují dát si domácí pracoviště do nákladů na podnikání.

Všechny máte pod dohledem a jste jim nablízku. To je výhoda, co? Celý den můžete být v kontaktu se svou rodinou. Zvlášť dětem tím prospějete. Zkuste navrhnout práci z domova své ženě, třeba budete spokojenější všichni.

Buďte svým pánem. Doma vám nikdo nebude stát za zadkem a říkat vám co, kdy a jak máte dělat. Osvobozující pocit, další obrovská výhoda.

Na co pozor!

Dodržujte pracovní disciplínu. Pracujte pilně, ne moc málo a ne příliš moc. Hrozí, že se s vás stane workoholik. Stejný čas, který se věnujete práci, věnujte také relaxu.

Dopřejte si sociální kontakt. Je logické, že při práci z domova zas tolik lidí během dne nepotkáte. Nedostatek sociálního kontaktu může vyvolat negativní psychické změny. Choďte ven, ať se jednou nepřistihnete, že mluvíte se svým obrazem v zrcadle. To už jste na tom opravdu zle.

Netahejte do práce rodinu. I když pracujete doma, snažte se práci a rodinu oddělit. Ani pracovní návštěvy nevoďte do obýváku. A když je to nezbytné, tak alespoň v takovou dobu, kdy nikdo doma nebývá.

Pracujete raději v noci? Žádný problém, jestli pracujete sami. Ovšem máte-li spolupracovníka, je možné, že vaše nadšení pro noční práci nesdílí. Asi bude spát, až mu o půlnoci budete zkoušet volat.

Před tím, než začnu doma pracovat

Mnoho profesí lze vykonávat z domova. Ale než začnete, položte si pár otázek. Nebudete doma svou prací obtěžovat? Budete něco skladovat a máte na to dostatek místa? Kam půjdete s klientem? Kde si pracovnu zařídíte? Pokud tyto otázky nevyřešíte, může se stát, že vaše rodinné vztahy nebudou dvakrát příjemné.

V budoucnu jistě můžeme očekávat nárůst domácích pracovišť a výraznější podporu ze strany státu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies