Potápění v jeskyních - Cave diving

Kilometry a kilometry v úzkých prostorech, s kyslíkem na zádech a bez jediné známky přírodního světla. Takové je potápění v jeskyních. Na druhou stranu jde také o fascinující badatelský a adrenalinový zážitek.

Fotografie potápěče pod vodou

Potápění a zatopené jeskyně

Jde o druh technicky náročného potápění, při kterém je potřeba kompletní potápěčské výzbroje a cílem je prozkoumat přírodní jeskyně, který jsou z části či úplně zatopeny vodou. V jeskyních můžete pozorovat účinky silových polí.

Potápění v jeskyních a jeho účel

Stejně jako klasického prozkoumávání jeskyní, i u této aktivity nejde ani tak o sportovní soutěžení, jako spíše o badatelské pokusy a snahu objevit něco nového. Proč je lidé tedy vyhledávají? Jeskyně vyplněné vodou jsou často zmapovány minimálně či vůbec (je pouze zaznamenána poloha), přičemž je velká pravděpodobnost, že obsahují unikátní přírodní struktury (stalagnity apod.) či faunu a flóru, kterou není možno nalézt nikde jinde. Mimo to jeskyně dokáží i léčit. Kromě toho jde o potápění technicky velmi náročné, takže láká i všechny, kteří rádi zkoumají hranice svých možností.

 

Potápění v jeskyních – rizika

Když se naskytne jakýkoliv problém, nemůžete prostě vyplavat na hladinu. Je třeba se z jeskyně nejdříve dostat a to stejnou cestou, jakou jste připlavali. V síti jeskyní se navíc můžete velmi lehce ztratit, protože vypadají z každého úhlu pohledu trochu jinak. Další rizika jsou úzké prostory, kdy se může potápěči zachytit část výstroje za výčnělek a poškodit se. Jeden neopatrný pohyb také může znament úplné zanesení jeskyně materiálem, například pískem, takže člověk poté nevidí ani na metr před sebou. Naděje na záchranu je v případě uvíznutí minimální.

 

 

Potápění v jeskyních – trénink a nácvik

Drtivé procento potápěčů, kteří za své nadšení pro potápění tohoto druhu zaplatilo vlastním životem, byli jedinci, kteří buď nebyli dost zkušení, vycvičení nebo nedodrželi pravidla. Tento specifický druh potápění je opravdu natolik náročný, že pokud nechcete skončit svou badatelskou cestu „břichem nahoru”, je třeba dlouho a poctivě trénovat v organizaci, která sdružuje zkušené potápěče, jenž znají místní terén. I zkušený jedinec totiž nejdříve navštíví někoho, kdo již byl v podmínkách, které on sám nezná a požádá ho o instruktáž.

 

 

Potápění v jeskyních – příklad pravidel pro přežití

Základem jsou minimálně tři alternativní zdroje světla. Existuje sice druh jeskynního potápění, kdy se dodržujete v blízkosti světla přirozeného, ale největší část jeskyní tvoří kilometry a kilometry chodeb bez jediného paprsku přírodního světla. Pokud selže jenom jediné z nich, celá skupina se vrací domů.
Kyslík – základ přežití. Platí pravidlo třetin. První třetina kyslíku je na cestu tam, druhá na cestu zpátky. Jedna třetina zůstává jako záložní!

 

 

Potápění v jeskyních – existuje i u nás?

Na internetu naleznete dostatek kontaktů na potápěčské svazy a kluby, kde vám dají podrobnější informace.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější tanečnice nahoře bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies