Podání ruky - co o vás vypoví?

Neverbální komunikace (řeč těla) o nás mnohdy vypoví více, než bychom sami chtěli říct. Oznamujeme a dáváme všem najevo náš charakter, naše postavení a životní styl, zdůrazňujeme své záměry a hlavně tím dokreslujeme a doplňujeme verbální komunikaci.

Fotografie zachycující podání rukou

 

Podání ruky jako způsob pozdravu se vyvinul z dob, kdy si muži v případě přátelského oslovení navzájem podali ruce, a v opačném případě touto rukou tasili zbraně. Většina lidí si zakládá svůj názor na jiného člověka díky prvnímu dojmu. A tímto prvním dojmem můžeme označit právě podání ruky a její stisk. Z pohledu etikety podává ruku první žena nebo osoba, která je hierarchicky výše na společenské úrovni.

 

Projevit se vlastně můžeme 3 způsoby - dominantně a podřízeným či přátelským způsobem. Když se partner snaží otočit nám dlaň směrem nahoru, tak se pravděpodobně jedná o osobu, jenž touží po ovládání, dominanci. Tato osoba chce za každou cenu a v každé situaci zvítězit.

 

Pokud ale my sami podvědomě otáčíme naši dlaň nahoru ještě před samotným podáním ruky, informujeme toho druhého, že jsme v podřízené pozici (podání ruce šéfovi aj.). U rovnocenných partnerů se to pozná tak, že hrany dlaní směřují směrem dolů a stisknou si ruce krátce a ne moc silně.

 

Také se dá hodně dozvědět z případné síly stisku. Touhu po moci či ve výjimečných případech u velkých a pevných přátelství to potvrdíte drtivým stiskem rukou. Pokud podáte ruku stylem “mouchy, snězte si mě…”, pak se nedivte, že vás okolí vidí jako introverta či pokrytce.

 

Nepříjemné či chybné způsoby podávání rukou

 

Jestliže býváte často nervózní, většinou se vám zpotí dlaně. Buď jste člověk, který se poprvé mezi cizími lidmi či na novém místě cítí nejistě, nebo jste prostě typ, kterému hodně záleží, aby vše dopadlo dobře a máte velká očekávání. To vše je přirozené, ale pokud tohle všechno nechcete neverbálně sdělit druhým lidem, pak vám pomůže otření dlaní do kapesníku před podáním ruky.

 

Také pozor na vlažné, nemastné - neslané podání ruky či výrazně silné stlačení, otočení ruky druhého. Při stisku rukou si pamatujte, že také závisí na délce stisku. Neměl by být příliš dlouhý. Je dobré pamatovat si, že nejde jen o podání ruky, ale o drobné naklonění se k tomu druhému, o úsměv a pohled do očí. Pokud to nezvládnete, druzí si o vás pomyslí, že jste příliš stydliví či máte malé sebevědomí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Uvažujete o povzbuzováku v podobě viagry?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies