PDA – kapesní počítač nejen pro bohaté!

Používání PDA už není výsadou manažerů nebo bohatých. Každý, kdo si musí vést přesné záznamy, organizovat pracovní a volný čas či prostě zapsat poznámky, uvítá tento přístroj jako malý zázrak. A to jsme se nedostali k MP3, GPS a dalším vymoženostem…

Fotografie PDA a businessmana, který ho drží v ruce

PDA – Personal digital assistant

K čemu nám PDA vlastně slouží?

PDA je malý pomocník s velkými schopnostmi. Původně byly vytvořeny jako osobní organizéry, ale postupem času se jejich použití rozšířilo do více oblastí.

Co obsahuje základní PDA?

Nejdůležitější funkce jsou adresář, hodiny, poznámky, organizér, seznam úkolů a kalkulátor. Novější PDA mají barevné displeje a zvukové možnosti, které dovolují je používat jako mobilní telefon, internetový prohlížeč nebo přehrávač různých médií. V poslední době jsou hitem PDA s GPS navigací.

 

 

Funkce PDA

Dotykový displej

Většina původních PDA jako například Palm Pilot obsahovala dotykové obrazovky kvůli lepší interakci s uživatelem. Kromě displeje měly pouze několik funkčních tlačítek.

A jak se tedy PDA ovládá? Prstem?

K PDA se dodává speciální tužka, kterou se na displej píše. Říká se jí stylus. Ten bývá na přístroji umístěn v nějakém vhodném místě, odkud se dá lehce vytáhnout, ale na druhou stranu nevypadává.

Veškeré funkce pak lze jednoduše ovládat klepnutím stylusu na obrazovku. Tam jsou buď virtuální tlačítka, nebo ovládací lišty, jaké známe z Windows.

Samozřejmě můžete používat i prst, ale v tom případě se doporučuje koupit speciální folii, která se na displej nalepí a při poškození ji pouze obměníte. Může totiž dojít k protržení nehtem či prostě tím, že vám PDA spadne.

A jak se na PDA píše, když to nemá klávesnici?

Vkládání textu je řešeno dvěma základními způsoby. Buď se vám zobrazí virtuální klávesnice a vy pomocí stylusu poklepáváte na jednotlivá písmenka (nevhodné pro ty, kterým se třesou ruce), nebo prostě píšete písmenka na určité misto na displeji a ony se transformují do digitální podoby. Ano. Prostě načmáráte stylusem na displej „A” a ono se samo vepíše do kolonky, kam patří. Samozřejmě máte daný styl, jakým psát, jinak vás PDA prostě nepochopí.

Některá PDA mají více tlačítek než pět!

Například BlackBerry či Treo mají kompletní počítačovou klávesnici s rolovacím a potvrzovacím tlačítkem. Pro fajnšmejkry se k většině PDA dá dokoupit speciální klávesnice, kdo které ho prostě připojíte a máte na stole minipočítač.

 

Synchronizace PDA

 

Rozumí si PDA s počítačem?

Snad nejdůležitější funkcí je nějakým způsobem propojit databáze kontaktů či schůzek s počítačovým protějškem. Většinou se jako organizátor používá Microsoft Outlook, i když možností je mnohem více.

Synchronizace vlastně znamená, že zatímco váš počítač má určitá data, PDA má částo novější. Určitě by nebyla zábava jenom přepisovat schůzky z jednoho přístroje do druhého. Na to by nám stačil papír.

Jak probíhá synchronizace PDA s počítačem

Přístroj připojíte k počítači několika způsoby. U nejstarších to bude nejspíše kabel. Nejsem si jist, jestli první připojení byly přes port COM, ale každopádně nám to velmi ulehčil objev portu pro rychlo výměnu informací USB. V poslední době je populární připojení přes infraport či bluetooth (většinou bývá u notebooků).

Výměna dat u PDA

Vaše PDA má schopnost se spojit s počítačem a zkontrolovat údaje, které už má, které jsou nové, staré, či někde neexistují. Jenom vy si zvolíte, jestli budou mít větší prioritu data z počítače či data z PDA. Ideální funkce je ta, která prostě vymění ty starší za novější. Tato záloha dat má i tu výhodu, že při ztrátě či zničení PDA nepřicházíte o kontakty či jiné informace. Zcela naopak. Je to mnohem bezpečnější, protože dostat se do systému PDA není tak jednoduché, jako si otevřít papírový diář.

PDA a jeho přizpůsobení uživateli

Stejně jako na počítač, i na PDA si můžete nainstalovat spoustu doplňujících programů. Některé musíte koupit, jiné jsou zdarma (freeware). Od různých psacích programů, přes tabulkové editory po spoustu her, záleží pouze na kvalitě a schopnostech vašeho přístroje.

Rozšíření paměti – je u PDA možné?

Někomu se může pro jeho explozivní potřeby zdát základní velikost paměťi PDA velmi nízká. Nezoufejte, existuje spousta karet, at už typu Flash, SD/MC, či Memory stick pro, které vám již dostačovat budou.

Využití PDA ve vladních organizacích, bussinesu a armádě

Po mnoho let se používají právě tyto přístroje na ukládání dat. Typické je jejich použití ve skladištích, balíkové službě, lékařství, bezpečnostích službách a samozřejmě pro vojenské účely.

Historie PDA

Termín „personal digital assistant” (osobní digitální asistent) byl poprvé použit 7. ledna 1992 při představování produktu Apple Newton. Vyslovil ho ředitel Apple computer John Sculley na Consumer Electric Show v Las Vegas.

„Předchůdci” PDA (Psion, Sharp Wizard a Palm či Palm pilot)

Už dřívější zařízení jako Psion či Sharp Wizard měla funkce, které se přičítají PDA. Popravdě, PDA pod jinými názvy byly dostupné už v sedmdesátých letech – první jako velmi výkonné kalkulački, později jako elektronické organizerá a později jako palmtopy.

Palm a Palm Pilot

PDA jsou často označovány přesně těmito výrazy – Palm, nebo Palm pilot. Stává se tak od té doby, co jedno z prvních PDA vytvořila společnost Palm. Používání tohoto výrazu je stejné jako používání výrazu walkman (původně pouze označení Sony) či když sportovní obuvi říkáme „botasky” (původně podle společnosti Botas).

Nejpopulárnější PDA

Psion

Apple Newton

BlackBerry

HP iPAQ Pocket PC (původně Compaq iPAQ)

Palm Pilot

Tungsten, LifeDrive, Treo and Zire

Sharp Wizard and Zaurus

Sony CLIÉ

AlphaSmart Dana

Dell Axim

GMate Yopy

Fujitsu Siemens Loox

Operační systém PDA

Kdo vlastní jednotlivé operační systémy PDA?

Palm OS

– Palm, Inc.

Windows Mobile (Pocket PC)

– Microsoft

RIM pro přístroje BlackBerry

– vlastněn společností Research In Motion

Linuxové systémy

– volně dostupné, nejsou ve vlastnictví žádné společnosti

Symbian

– používá se hodně v mobilních PDA, vlastníkem licence jsou Ericsson, Panasonic, Nokia, Samsung, Siemens a Sony Ericsson

PDA – drahá hračka?

Bojíte se, že nevyužijete PDA?

  • z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že po dvou týdnech jsem byl bez svého Handspringu Treo 270 jako bez ruky
  • výborně se vám organizují úkoly i práce – obzvláště pokud máte svobodné povolání – velký diář formátu A5 či dokonce A4 můžete vyhodit; PDA se vám vejde za opasek
  • stoprocentní využití ve volných chvílích – možnost pustit si hudbu, film či nějakou hru (na internetu je spousta i těch, které jsou volně ke stažení)
  • máte možná notebook, ale ten si určitě neotevřete v tramvaji nebo autobusu; a organizovat je občas potřeba stále
  • získáte nádherný kus techniky, který v malém obsahuje úplně vše
  • výběr je dnes už velký, je možné si koupit i starší z bazaru, doporučuji internetové recenze a zkušenosti uživatelů

PDA GPS

Nové přístoje již podporují satelitní navigaci a v součastnosti je jich na našem trhu slušný výběr, takže pokud chcete s přesností na deset metrů vědět, kde se nacházíte, je vhodné zauvažovat i o této investici.

PDA – každý si najde to své

 

Široké využití přímo zaručuje, že každý najde PDA, které mu bude sedět. Od studenta vysoké školy, přes živnostníka, až po špičkové manažery. Zkuste to.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Priyanka Chopra – z Bollywoodu do Hollywoodu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies