Pavel Nedvěd - vydrží ještě do ME?

Pavel Nedvěd je určitě jedním z nejlepších fotbalistů České republiky. Tento dříč se po svém přestupu do Itálie vypracoval mezi špičkového záložníky, jehož umění obdivuje celý svět. Po právu za svoje výkony získal i přestižní ocenění Zlatý míč.

Fotbalista Pavel Nedvěd a jeho vítězné gesto

Pavel Nedvěd - fotbalový talent ze Skalné

Narodil se v Chebu v roce 1972. Jeho rodiče Anna a Václav, žili nedaleko tohoto města v obci Skalná. Tam taky na místním škvárovém hřišti vykročil Pavel Nedvěd vstříc nejlepším evropským ligám a trofejím. Svou kariéru začal v dresu místního Tatranu a pokračoval v RH Cheb. Tam se však dlouho neohřál, jeho kroky vedly do Škody Plzeň, kde potkal svého guru - trénéra Josefa Žaloudka.
Ten v Nedvědovi viděl budoucího velkého fotbalistu a věnoval se mu s otcovskou péčí. Dbal, aby mladý Pavel kromě fotbalového kumštu nezakrněl ani jako člověk a neváhal mu poskytnout i přístřeší a dohlížet na jeho školní docházku. Pokud se tedy mluví o Pavlu Nedvědovi v superlativech, je třeba si vzpomenout na Josefa Žaloudka, který mu dal neocenitelný vklad pro jeho další kariéru.

Pavel Nedvěd - dřina přináší úspěchy

V sedmnácti letech se poprvé objevuje v soutěžním zápase na trávníku v dresu Škodovky. Ale v městě piva nevydrží, protože ho čeká vojna a tu v roce 1991 absolvuje ve žlutém dresu Dukly Praha. Dostává se tak ještě více na oči svému budoucímu zaměstnavateli - Spartě.
Ta o běhavého záložníka s tvrdou střelou už nějakou dobu usiluje a v roce 1992 se jejich cesty protnou. Pavel Nedvěd na sobě neustále pracuje, je proslulý tím, že běhá nebo střílí na branku i po skončení oficiálního tréninku. Za svou dřinu je odměněn nejen titulem mistra republiky, ale v roce 1994 i nominací do národního mužstva.

Pavel Nedvěd - vítězná anglická generace

V roce 1996 se koná mistrovství Evropy na britských ostrovech a Pavel Nedvěd je už přitom jako hnací motor středové řady. Byl to právě jeho gól proti Itálii, který odstartoval vítězné tažení šampionátem. Z něho si reprezentační tým odváží stříbro a především se spousta mladíků v národním dresu objevuje v hledáčku zahraničních klubů. Nedvěd nakonec odchází do Lazia Řím, které tehdy vedl kouč českého původu Zdeněk Zeman, proslulý svým neústupným postojem k tréninku. Takový dril však právě Nedvědovi zcela vyhovuje.
Český záložník se nakonec i přes počáteční obtíže v Římě dokonale zabydlí, s ním v sestavě vyhrává Lazio domácí pohár i ligu a následně i italský superpohár. Perličkou Pavlova působení v tomto klubu je vítězství v posledním ročníku Poháru vítězů pohárů. Nedvědovo jméno je totiž úplně posledním ve střelecké listině této soutěže.

Pavel Nedvěd - česká zarputilost a elegance Staré dámy

I přes úspěchy v Laziu se Nedvědovi nedaří na reprezentačním poli. Ve Francii na světovém šampionátu chybí mužstvo úplně, na „Evropě” v roce 2000 sice český výběr nechybí, ale končí už po základní skupině. Přesto však kolem blonďatého záložníka krouží několik manažerů z věhlasných klubů. Nejvíce českou hvězdu vábí Stará dáma z Turína.
Zástupci Juventusu pro Nedvěda dokonce neváhají vyslat i soukromé letadlo, hráč však stále váhá. Je spokojený v Římě a i když angažmá v černobílém dresu je mimo jiné i vysoce prestižní záležitost, nechce opouštět těžce vybojovanou pozici v Laziu. Nakonec však Juventus v přetahované zvítězí a Nedvěd se stěhuje na stadion Delle Alppi.

Pavel Nedvěd - proti neúspěchu zvýšením tréninkem

V Juventusu ho však nečeká vůbec nic lehkého. Ze Staré dámy odchází míčový kouzelník francouz Zinedine Zidane a klubu se přestává dařit. Na tyto nepříznivé stavy má však český reprezentant jediný recept. Zvýšit úsilí, zakousnout se a nepovolit. Tréninková námaha a nekompromisní přístup k přípravě i zápasům přinášejí ovoce. Nedvěd se začíná prosazovat i v Turíně, několikrát jsou jeho přihrávky a góly pro zápas rozhodující, fanoušci si ho začínají vážit. A v neposlední řadě, přichází zisk italského titulu.
Jako noc a den se vyvíjí jeho klubová a reprezentační kariéra. České mužstvo totiž nepostupuje ani na další MS v Japonsku a Koreji. Nedvědova zarputilost a touha zvítězit za každou cenu navíc způsobuje, že je v baráži s Belgií vyloučen a fanoušci to nemohou přenést přes srdce.

Pavel Nedvěd - pohádkové italské roky

Urážlivé a neadekvátní reakce od českých fanoušků ho však vyburcují k ještě větší pracovitosti. Následují toti dvě nejlepší sezóny v dresu Juventusu Turín. Nejdříve přichází obhajoba titulu mistra ligy, ale cennější je účast ve finále Ligy mistrů.
Pavel Nedvěd je klíčovou postavou Juventusu, proto je pro tým veliká rána, když dostává v semifinále proti Realu Madrid žlutou kartu, která znamená automatický stop pro následující utkání. A tím je bohužel finále. Nedvěd je sice po vyvrcholení Ligy mistrů vyhlášen jejím nejlepším záložníkem, ale to je slabá náplast na neúčast ve finále. Ke všemu ho Juventus prohrává s AC Milán.
Přesto však pro něho rok 2003 končí šťastně. Vítězí totiž nejen v anketě Sportovec roku ČR, ale dostává nádherný vánoční dárek, který předtím obdržel pouze legendární Josef Masopust. Je vyhlášen nejlepším fotbalistou Evropy a právem mu patří Zlatý míč.

Pavel Nedvěd - doznívání zlatého období končí zraněním

Konečně se Nedvědovi daří i na reprezentačním poli. Mužstvo České republiky postupuje na evropský šampionát do Portugalska způsobem, který ho řadí k favoritům tohoto turnaje. Český tým tyto předpovědi naplňuje a jeho cesta končí až v semifinále neštastnou porážkou od Řecka.
A nešťastná je dvojnásob - Pavel Nedvěd se totiž v tomto zápase zranil a s následky srážky s protihráčem bojuje mnoho měsíců po ukončení mistrovství. Stav jeho kolena ho dokonce vede k tomu, aby ukončil svou reprezentační kariéru. Přemlouvání nemá smysl, Nedvěd se chce soustředit na zápasy Juventusu a regeneraci svého přetěžovaného organismu.

Pavel Nedvěd - robot se vrací

Zpočátku to opravdu vypadá, že zranění výrazně zkomplikuje Nedvědovu kariéru. Ale po čase fanoušci s potěšením sledují, že se „ocelový robot”, jak se českému záložníkovi přezdívá, opět vrací do formy. Na jaře je opět tahounem svého týmu a v Turíně oslavují další titul.
Pavel sice hraje neustále pod utišujícími injekcemi, zdá se však, že svou buldočí povahou zvládl i toto nelehké období. Vrací se nakonec i v reprezentaci, dohady ukončuje nominace na baráž MS s Norskem, kde záložník Juventusu figuruje a může se těšit na vysněné mistrovství, které se koná pro něho v podstatě za humny.

Pavel Nedvěd - pro reprezentaci nepostradatelný

Ještě před šampionátem však jeho Juventus postihuje vyšetřování kvůli uplácení v italské nejvyšší soutěži. Týmu z Turína (stejně jako dalším pěti) hrozí kromě mastných pokud i přeřazení do druhé ligy. Na to však Nedvěd odmítá myslet a soustřeďuje se na mistrovství světa.
V první zápase Česká republika poráží snadno USA a vypadá to, že by se mohla opakovat spanilá jízda z deset let starého evropského šampionátu. Po zápasech s Ghanou a Itálií však přichází vystřízlivění, Česko jede domů. Jeden z mála, kdo může Německo opouštět se vztyčenou hlavou je však Paolo Grande. I přes další náročnou sezónu v klubu přijel perfektně připravený a fyzicky stačil ve všech zápasech svým soupeřům.
Jestliže byl před pár lety v očích českých fanoušků velkou namyšlenou hvězdou, nyní to vypadá, že jeho definitivní odchod z reprezentačního týmu by mnoho lidí neslo nelibě. Pavel Nedvěd je totiž bezesporu jednou z největších postav českého i evropského fotbalu za posledních deset let. Uvidíme, jestli se jeho vítězná duše ještě jednou zapře a povede český tým do bojů o titul evropských šampiónu v roce 2008.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nové drsné filmy v našich kinech
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies